|

Dunja Mijatović poziva vlasti BiH da hitno izmjeste migrante iz Vučjaka

Dunja Mijatović poziva vlasti BiH da hitno izmjeste migrante iz Vučjaka
30
M. A.
18.10.2019. u 09:09
64
komentara
30

dijeljenja
Dunja Mijatović poziva vlasti BiH da hitno izmjeste migrante iz Vučjaka Dunja Mijatović (Foto: Council of Europe)
Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, pozvala je na hitno izmještanje migranata iz izbjegličkog kampa Vučjak koji se nalazi uz samu granicu BiH s Hrvatskom.
Ona je naglasila kako s velikom zabrinutošću prati razvoj događaja u Bihaću i generalno u BiH, gdje vlasti nastavljaju smještati migrante u već pretrpan improvizirani kamp.

Ističe kako su životni uvjeti u ovom kampu očajni, bez vode za piće i struje te s lošim sanitarnim uvjetima. Kaže da se dolaskom zime situacija može samo pogoršati.

"Kako bismo spriječili humanitarnu i javnozdravstvenu krizu, pozivam vlasti BiH da hitno premjeste sve migrante koji se trenutno nalaze u Vučjaku u objekte s odgovarajućim standardima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Kamp Vučjak uopće nije trebao biti otvoren, a sada mora biti zatvoren. Također pozivam vlasti BiH da prihvate svoje odgovornosti za upravljanje migracijama na način koji poštuje ljudska prava te da pruže potrebnu pomoć lokalnim vlastima koje se već duže bave ovim pitanjem", poručila je Mijatović.

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope podsjeća da je prošla gotovo godina i po otkako je poslala pismo vlastima BiH u kojem ih poziva da ne štede napore kako bi poboljšali svoje postupanje s migrantima.

"U to vrijeme je u Bihaću i Velikoj Kladuši bilo oko 300 migranata. Danas se broj kreće između 4.000 i 6.000. Pozivam vlasti BiH da ovo pitanje riješe u uskoj saradnji s međunarodnim i nevladinim organizacijama koje djeluju u oblasti migracija. Krajnje je vrijeme da vlasti prema migrantima postupaju ljudski i u skladu sa standardima ljudskih prava", zaključila je Dunja Mijatović.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...