Dunja Mijatović na novoj funkciji: Ususret najvećem izazovu u karijeri

Klix.ba
1.4.2018. u 22:28
129
37
Dunja Mijatović na novoj funkciji: Ususret najvećem izazovu u karijeri
129
Dunja Mijatović na novoj funkciji: Ususret najvećem izazovu u karijeri Dunja Mijatović
Nakon što je krajem januara izabrana za komesarku za ljudska prava pri Vijeću Evrope, Sarajka Dunja Mijatović je i zvanično preuzela novu dužnost i postala prva žena koja će obavljati tu važnu funkciju.
Kako je navela ova ekspertica za ljudska prava i medijske politike, bit će to najveći izazov s kojim se susrela u dosadašnjoj karijeri.

U zvaničnoj izjavi na stranici Vijeća Evrope između ostalog je kazala kako se ljudska prava ne odnose samo na oslobađanje od prisile, diskriminacije i zlostavljanja, već se tiču i življenja punim plućima.

"Ljudska prava obavezuju države da čuvaju našu slobodu i nastoje osigurati dostojanstvo, pravdu i uključenost svih. Moja čvrsta namjera je da iskoristim svoj mandat kako bih pomogla državama da se pridržavaju tih očekivanja", poručila je Mijatović.

Povodom stupanja na dužnost istakla je kako će čuvati naslijeđe prethodnih komesara i nastojati da održi sposobnost ove institucije da brzo i efikasno reaguje u zaštiti ljudskih prava.

Svjesna je da je ključno vratiti povjerenje ljudi i dodala da se raduje budućoj saradnji sa vlastima, međunarodnim organizacijama, borcima za ljudska prava, novinarima...

Mandat komesara za ljudska prava Vijeća Evrope traje šest godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: