{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dunja Mijatović izabrana za ombudsmana za slobodu štampe

S
11.3.2010. u 10:00
0
6
Dunja Mijatović izabrana za ombudsmana za slobodu štampe
0
Dunja Mijatović izabrana za ombudsmana za slobodu štampe
Kako saznaje Sarajevo-x.com, Dunja Mijatović, doskorašnja direktorica Sektora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije BiH, izabrana je jučer u Beču za novog ombudsmana za slobodu štampe pri OSCE-ovom sjedištu u Beču. Na ovu ambasadorsku poziciju Mijatovićeva je izabrana većinom glasova 56 zemalja članica ove organizacije, nakon glasanja OSCE-ovo stalnog vijeća.
Najbliži protukandidat Mijatovićevoj bio je sekretar ruskog udruženja novinara Mikhail Fedotov, koji je povukao svoju kandidaturu.

Ovo je važno priznanje za samu BiH i rad njene Regulatorne agencije za komunikacije, uzimajući u obzir i da je ombudsman za slobodu štampe pri OSCE-u zadužen za nadzor 22 zemlje u Evropi.

Izbor Mijatovićeve dolazi nakon što je dosadašnji ombdusman, Mađar Miklos Harastzi, završio svoj šestogodišnji mandat.

Harastzi je mađarski pisac, novinar i advokat za ljudska prava te univerzitetski profesor i osnivač Mađarskog demokratskog opozicionog pokreta.

Dunja Mijatović je obavljala dužnost direktorice Sektora za emitovanje od 2001. godine. Od 1998. godine je radila u Nezavisnoj komisiji za medije – IMC, kao šef Odjela za programske standarde i prigovore. Dunja Mijatović je magistrica evropskih studija (diploma Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Bolonji i Londonske škole za ekonomiju), a magistrirala je na temu "Internet i sloboda izražavanja".

Izabrana je za zamjenicu predsjedavajućeg Evropske platforme regulatornih tijela - EPRA u maju 2003. godine, a ponovo je imenovana u maju 2005. godine. Pored toga, od 2005. godine predsjedava radnom grupom eksperata Vijeća Evrope za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize .

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: