BiH
0

Dumančić: Otkrivena 1.041 osoba koja se nalazila u bazama potraga

FENA
Granična policija Bosne i Hercegovine uglavnom je realizirala aktivnosti zacrtane godišnjim planom rada za 2007. godinu, rečeno je danas na pres-konferenciji rukovodstva ove institucije u Sarajevu.

Pozitivni rezultati odnose se na kontinuirani napredak u izvršavanju poslova i zadaća na nadzoru i kontroli prelaska državne granice i sigurnosti zračnih luka te na doprinos ukupnoj sigurnosti građana u BiH i približavanju ove države Evropskoj uniji u vezi s graničnom sigurnosti.

Direktor GPBiH Vinko Dumančić iznio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu podatak da je rast prometa preko državne granice nastavljen. Promet osoba preko granice je povećan za 10,71 posto u odnosu na 2006. godinu. Od toga se 79 posto prometa odnosi na granicu s Hrvatskom.

Pojačani su promet transportnih sredstava – za 14,24 posto i broj stranaca koji prelaze granicu iz zemalja visokog migracijskog rizika.

Istaknuto je da je broj otkrivenih kaznenih djela krijumčarenja osoba povećan za 43,10 posto. Također, broj službenih izvješća za ta kaznena djela je veći za 19,5 posto i u njima je prijavljeno 41,8 posto više osoba nego u 2006. godini. Broj kaznenih djela u vezi s drogama povećan je za 42,4 posto, broj službenih izvješća za 39,3 posto i broj prijavljenih osoba za 12,5 posto.

Pojačana je kontrola prelaska državne granice. Otkrivena je 1.041 osoba koja se nalazila u bazama potraga, što je za 158,96 posto više nego u 2006.

U prošloj godini je nastavljeno smanjenje broja izdatih viza na graničnim prijelazima – za 20,70 posto u odnosu na 2006.

Dumančić je, pored ovoga, iznio probleme u radu ove institucije. Spomenuo je nedostatak sredstava za prijem odgovarajućeg broja osoblja, nedostatak specijalističke opreme za nadzor granice, neodgovarajuće uvjete rada uslijed nepostojanja vlastitih smještajnih kapaciteta i neriješene granične odnose sa susjednim zemljama „jer nisu izvršeni identifikacija i obilježavanje granične crte“.

Na pres-konferenciji je rečeno i to da su, u odnosu na sistematiziran broj radnih mjesta, još 453 nepopunjena, od čega se 435 odnosi na policijske službenike.