|

FOTO
/
Dumančić: Granice BiH su sigurne

Dumančić: Granice BiH su sigurne
0
S
Piše: N. Jamaković
23.2.2012. u 13:34
10
komentara
0

dijeljenja
Stanje sigurnosti na granicama BiH je dobro ili zadovoljavajuće, rekao je na press konferenciji u Sarajevu direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.
Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com) Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)

Dumančić je na konferenciji za novinare iznio statističke podatke o radu Granične policije u prošloj godini, kazavši da je u 2011. nastavljen trend smanjenja prometa osoba i vozila preko državne granice.

Sa graničnih prijelaza su vraćena 8.304 vozila zbog nepostojanja odgovarajuće dokumentacije za prelazak granice, a ulazak u BiH je odbijen za 3.830 stranih državljana, jer nisu ispunjavali uvjete iz Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu. U ilegalnom prelasku granice su otkrivene 324 osobe, među kojima su prednjačili državljani BiH (172) i Srbije (66). Iz BiH je u 2011. deportovano 549 stranih državljana.

Najviše su krijumčarene cigarete pa je zaplijenjena 168.061 kutija, dok su graničari oduzeli i 325 litara alkohola i tekstilne robe u vrijednosti 51.105 KM.

Zamjenik direktora Enes Gačanin, direktor Vinko Dumančić i načelnik Kabineta direktora Radiša Samardžija (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com) Zamjenik direktora Enes Gačanin, direktor Vinko Dumančić i načelnik Kabineta direktora Radiša Samardžija (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)

Govoreći o kriminalitetu, direktor Dumančić je istakao dobre rezultatu u otkrivanju droge na graničnim prijelazima, zbog čega su podnesene krivične prijave protiv 73 osobe. Zaplijenjeno je, između ostalog, 47,3 kg skanka i 18,4 kg marihuane. Što se tiče oružja, oduzeto je, između ostalog, 41 puška, 19 pištolja, 75 komada hladnog oružja te 6.057 komada municije različitog kalibra.

Dumančić je istakao i određene nedostatke u radu Granične policije kazavši da su nedovoljno tehnički opremljeni i da imaju nedovoljan budžet, kao i da je slaba infrastruktura na loše opremljenim graničnim prijelazima.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...