{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dulić: Krenimo dalje na novim temeljima bez emocija i prošlosti

F
17.7.2007. u 12:40
0
0
Dulić: Krenimo dalje na novim temeljima bez emocija i prošlosti
0
Dulić: Krenimo dalje na novim temeljima bez emocija i prošlosti
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Oliver Dulić izjavio je danas u Banjoj Luci da je neophodno da se zatvore sva otvorena pitanja, prizna šta se dešavalo u prošlosti, ali krene dalje u saradnji u regionu i to na novim temeljima.
"Mi moramo da postavimo naše odnose na potpuno nove temelje. Nema više emocija, dosta je bilo rasprave o istoriji, a važno je zatvoriti sva otvorena pitanja, pogledati se u oči i priznati sve što se dešavalo u prošlosti, ali je jako važno nastaviti dalje", naglasio je Dulić u obraćanju poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na početku njenog današnjeg zasjedanja.

Za to je neophodno, naveo je, da se udare novi temelji, a temelj te neke nove saradnje je ekonomija i kako učiniti da svi narodi koji žive na prostorima žive bolje.

Drugi ključni temelj regionalne saradnje je, kazao je Dulić, zaštita nacionalnih zajednica koje se nalaze izvan država koje su njihove matične.

"To se tiče prava Bošnjaka i Hrvata u Srbiji, prava Srba u Hrvatskoj, Srba u Makedoniji, te Makedonaca u Srbiji", kazao je predsjednik srbijanske skupštine i dodao da na ovim temeljima treba graditi zajedničku budućnost.

Naglasio je i da je dobro da je postigut sporazum o slobodnoj trgovini, koji može sutra da preraste u carinsku uniju i može da se proširuje i izvan zemalja regiona, te zahvati velika tržišta kao što je Ukrajina, te tržišta zemalja nastalih raspadom Sovjetskog saveza.

"Mi možemo da budemo motor novog regionalnog povezivanja koji će doprinijeti da se naša roba bez carina, granica, te usluge i kapital upućuju u taj novi region, da se oplođuje i da se time stvara preduvjet da nam bude bolje", kazao je Dulić i dodao da parlamenti tome treba da daju svoj doprinos.

U tom smislu, on je spomenuo i značaj CEFTA-e koja je predvorje Evropske unije.

Važno je, istakao je, kako ćemo ući u EU, da li kao mali narodi ili države ili kao region koji se ekonomski povezao, te koji je raščistio stvari iz prošlosti, pri čemu bismo bili tamo zato što smo snažni i imali bismo sasvim drugi tretman.

On je pozvao parlamentarce RS-a da pomognu u realizaciji te ideje, ali i pozvao sve parlamentarce u regionu da pomognu u vraćanju svih izbjeglih svojim kućama, što je neophodno i za trajno pomirenje i stabilizaciju u regionu.

Istaknuo je i da je Srbija najveća zemlja u regionu, uvijek je nosila najveću odgovornost za prošlost ovog regiona i danas ima najveću odgovnost za budućnost regiona.

Dulić navodi da njegova zemlja ima dovoljno potencijala i znanja da bude veliki stabilizator regiona, izvoznik dobih i kreativnih ideja, dobre ekonomije, ali, nažalost, "Srbija uvijek ima mogućnosti da izvede i da bude destabilizirajući faktor regiona".

U ovom trenutku, kazao je, Srbija želi da bude stabilizirajući faktor regiona i želi da počne da izvozi dobre ideje, kreativnu energiju i potencijale koji su potrebni cijelom regionu, te povede neki drugi put.

Naveo je da će u tome i srbijanski parlament dati svoj doprinos, te ponovio da ima prostora za saradnju, da Beograd nudi da bude motor buduće dobre regionalne saradanje i da postoje svi preduvjeti za to.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: