BiH
0

Dukić: Peticijom od Putina tražimo garantovanje poštivanja Daytonskog sporazuma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici Srpskog pokreta nevladinih asocijacija RS-a "Spona", iako su do sada prikupili oko 300.000 potpisa građana tog bh. entiteta za peticiju predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, nastavljaju te aktivnosti vjerovatno i do kraja januara.

Ovo je potvrdio predsjedavajući "Spone" Branislav Dukić potvrdivši da su predstavnici ove nevladine organizacije putem ruske ambasade u Sarajevu već uputili i pismo Vladimiru Putinu, kao predsjedniku jedne od zemalja garanata Daytonskog mirovnog sporazuma.

U tom pismu je rečeno da se srpski narod, kada je u pitanju međunarodna zajednica "nema kome obratiti" te su upoznali Putina o prikupljanju potpisa kako bi on garantovao konstituivnost srpskom narodu i poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i nekršenje ustava BiH i RS-a.

"Rusija ima pravo i staviti veto u slučaju mijenjanja Daytonskog sporazuma bez saglasnosti srpskog naroda", kazao je Dukić precizirajući da je i za peticiju koja će biti proslijeđana Putinu svoj potpis dalo do sada oko 300.000 građana.

Naveo je i da će ovim prikupljanjem potpisa napraviti i svojevrstan popis stanovništva, jer se u BiH "vrši opstrukcija toga, prije svega od međunarodne zajednice koja ne želi da se popis održi".

Dukić je podsjetio da je nedavno "Spona" organizirala proteste u 63 općine u RS-u s centralnim protestom u Banjoj Luci, a protiv nametanja posljednje odluke visokog predstavnika i "negiranja konstitutivnosti srpskog naroda u BiH".