BiH
0

Dukić: Nije isključen zahtjev za referendum i mitinzi širom RS-a

FENA
Predstavnici Srpskog pokreta nevladinih organizacija „Spona“ ne isključuju mogućnost pokretanja zahtjeva za raspisivanje referenduma u RS-u ni organiziranje protesta ukoliko se ne promijeni posljednja odluka visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

Predsjedavajući „Spone“ i predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić izjavio je nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, da se „neće dozvoliti da visoki predstavnik ovdje glumi vuka, a da srpski narod bude Crvenkapica, jer bez srpskog naroda i RS-a nema ni BiH“.

Kada je u pitanju referendum, Dukić je kazao da je to demokratsko pravo svakog naroda, da zahtjev za njegovo raspisivanje je još u opticaju i da za to treba da se izmijeni Ustav RS-a o čemu odlučuje entitetski parlament.

Predsjednik boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz kazao je nakon ovog sastanka da treba „po svaku cijenu spriječiti stavljanje u funkciju posljednjih odluka visokog predstavnika i to na način da se izrazi opći stav naspram takvog nedemokratskog pristupa“.