Sajam u Moskvi
0

Dujakoviću pet nagrada za patent 'zavoj-imobilizator'

SRNA
Banjalučki inovator Zoran Dujaković dobio je pet nagrada na sajmu "Arhimed" u Moskvi za patent "Univerzalni ortopedski ultralaki imobilizator".

Dujaković je Srni rekao da je za svoju inovaciju dobio specijalnu plaketu "Arhimed", zlatnu medalju "Arhimed", pehar i gran pri Rumunije, te veliki pehar sajma "Arhimed".

On je pojasnio da se "zavoj-imobilizator" postavlja brzo i lako na oboljeli dio tijela kao i obični medicinski zavoj, i da se za desetak minuta učvrsti kao da je od gipsa, od kojeg je mnogo lakši.

''Riječ je o novom dizajnu i koncepciji imobilizacije, umjesto klasičnog gipsa. Riječ je o materijalu koji se dobije kombinacijom određenih vrsta platna i smole. Platno je rupičasto i kad se pripremi i postavi na ruku za desetak minuta se stvrdne'', pojasnio je Dujaković.

On je naveo da ovaj izum, kao svojevrsna zamjena za gips, pacijentima omogućava da se počešu ako ih zasvrbi, što do sada nisu mogli sa klasičnim gipsom, te da ga mogu kvasiti.

Dujaković kaže da je ideju za ovaj izum dobio kada je njegov sin slomio nogu i kada mu je stavljen gips.

"Posmatrao sam ga kako se muči, stalno se žalio kako mu je vruće, kako ga svrbi i došao sam na ideju da bi gips mogao da se napravi i na drugi način", istakao je Dujaković.

Na Sajmu inovacija i intelektualnog vlasništva "Arhimed" u Moskvi, koji je počeo 29. marta i završen danas, učestvovalo je 955 izlagača.

Prema riječima Dujakovića, učešće na sajmu u Moskvi sa svojim timom iskoristio je za prezentaciju grada Banjaluke, Republike Srpske i BiH.

Dujaković, koji je po profesiji tehničar telekomunikacija, rekao je da je ove godine dobio pozive iz Pitsburga i Brisela za učešće na sajmovima, dodajući da je za njegov patent zainteresovana i Svjetska zdravstvena organizacija.

On je podsjetio da je za inovaciju "Univerzalni ortopedski ultralaki imobilizator" prošle godine dobio 19 internacionalnih nagrada na najvećim svjetskim sajmovima inovacija i patenata i to na sajmovima inovacija u Nirnbergu i Bordou, zlatne medalje u Strazburu, Parizu, Ženevi, Varšavi, veliku nagradu Australije, srebrene medalje na sajmovima u Moskvi, Kuvajtu, Seulu, Novom Sadu, Zagrebu, Banjaluci, te bronzane medalje na sajmovima u Strazburu, Nirnbergu, Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci.

Dujaković je veliki uspjeh postigao i sa mobilnom skelom za rad na svim visinama, koja je nagrađena sa osam medalja i priznanja.