BiH
0

Dugovanja za koncesije u Unsko-sanskom kantonu iznose 637.000 KM

FENA
Skupština USK-a na jučer održanoj sjednici usvojila je izvještaj o radu Komisije za koncesije za prošlu te program rada za ovu godinu.

Do kraja 2006. zaključena su 44 koncesiona ugovora, od čega 23 o eksploataciji mineralnih sirovina, 16 o dodjeli koncesija na poljoprivredno zemljište i četiri u oblasti korištenja voda.

Tokom prošle godine po osnovu koncesionih naknada uplaćeno je 393,5 hiljada KM, a glavnina sredstava odnosi se na koncesije na eksploataciju mineralnih sirovina, odnosno krečnjaka, dolomita i gipsa.

Obaveze po osnovu neuplaćenih koncesionih naknada od 2002. do kraja 2006. iznose blizu 637.000 maraka, od čega je oko 583.000 za eksploataciju mineralnih sirovina. Glavnina sredstava odnosi se na tri dužnika, građevinska poduzeća "Rad" iz Cazina, te "Sana" i "Splonum" iz Sanskog Mosta, kazao je predsjedavajući Komisije za koncesije Hasan Bajraktarević.

Situaciju dodatno usložnjava i nelegalna eksploatacija sirovina, posebno dolomita i krečnjaka, te kamenoloma, zbog čega kanton gubi milionske iznose, istaknuto je na jučerašnjoj sjednici Skupštine.