Mjere zabrane na snazi
31

Duge kolone teretnih vozila jutros na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška

Dž. L.
Foto: BIHAMK
Foto: BIHAMK
S obzirom na mjere zabrane koje su na snazi zbog straha od širenja koronavirusa, jutros su se formirale duge kolone teretnih vozila na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, navodi se u izvještaju Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Kolone kamiona su u oba smjera na ovom graničnom prijelazu, dok je na ostalim prijelazima u našoj zemlji uglavnom normalan protok vozila. Inače, na granici se mogu vidjeti najviše teretna vozila kojima je dozvoljen prelazak.

Podsjećanja radi, ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene skupine ljudi - zdravstveni radnici, osobe kojima je potrebno liječenje, prekogranični radnici, službe i timovi civilne zaštite, pripadnici snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osobe s boravkom u BiH, osobe koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osobe koje imaju dozvolu Vijeća ministara BiH.

Srbija je zatvorila granične prijelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko GP Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Iz BIHAMK-a ističu kako je na snazi zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je od 18 do 5 sati ujutru. Na području entiteta Republika Srpska zabranjeno je kretanje starijima od 65 godina, dok je policijski sat u vremenu od 20 do 5 sati.

"Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa", poručuju iz BIHAMK-a.

Kada je riječ o stanju na putevima ovog jutra, na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, moguća je poledica na cesti. Vozačima se skreće pažnja i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na cestu.