EuroBlic
0

Dudakovićevo hapšenje pitanje trenutka

SRNA
Ratni komandant 5. korpusa Armije BiH general Atif Dudaković biće uhapšen i to je, nakon posljednjih snimaka na kojima direktno naređuje strijeljanje ratnih zarobljenika u mjestu Izačić 1994. godine, sada samo pitanje trenutka, tvrdi izvor iz Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) za "EuroBlic"

"Posljednji snimak, na kojem Dudaković pita šta je sa dvojicom zarobljenika, a nakon toga naređuje da obojica budu strijeljani, sigurno će dovesti do toga da on bude priveden i saslušan na okolnosti u vezi sa tim, ali i svim ostalim zločinima, poslije čega bi bilo realno da mu se predloži pritvor", navodi izvor iz Sipe, koji je jedno vrijeme imao uvid u slučaj "Dudaković".

List je ranije pisao da postoje informacije prema kojima je Dudaković prodao jedan dio imovine kako bi platio advokate i spremio svoju odbranu. 

"EuroBlic" saznaje da je general bivše Armije BiH već kontaktirao sa nekim od svojih vojnika od kojih je tražio da, ukoliko bude optužen, na sudu svjedoče u korist njegove odbrane. 

Beogradski "Pres" piše da se na snimcima do kojih je došao ovaj list jasno vidi da je Dudaković, nakon što je naredio strijeljenja trojice zarobljenika Rasima Bašića, Muje Behrića i pripadnika  Vojske RS Branka Ćujića u u mjestu Izačić,  prišao leševima i raspitivao se za njihova imena.

Na snimku, piše "Pres", jasno se čuje kako Dudaković, stojeći iznad leša ubijenog srpskog vojnika Ćujića, svoje vojnike pita "Ko je ovaj?". Nekoliko sekundi kasnije, Dudaković  sam sebi odgovora "Pa, ovoga znam!", a njegovi vojnici mu govore "To je taj četnik!".

Dudaković prilazi i leševima druge dvojice strijeljanih i traži da mu identifikuju žrtve, a nakon što se uvjerio da su mrtvi, naredio je vojnicima da pozovu sanitetsko vozilo i pokupe leševe.
Na posljednjem snimku, koji su emitovale Radio-televizija RS i Televiziji BN, a koji datira od 9. jula 1994. godine prilikom ulaska vojnika Armije BiH u Izačić, jasno se vidi kako Dudaković naređuje strijeljanje zarobljenika.

Nakon likvidacije zarobljenika, Dudaković predstavlja svoje glavne oficire koji su, kako je rekao, učestvovali u filmu koji je on režirao, tadašnjeg komandanta vojne policije Hamdiju Abdića, zvanog Tigar, i referenta za vojno-policijske i kontraobavještajne poslove Mehura Selimovića. 

U avgustu 2006. godine, tadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik su, na osnovu istrage MUP RS podnijeli Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Atifa Dudakovića zbog zločina na prostoru gdje je djelovao 5. korpus tadašnje Armije BiH. 

Gotovo tri godine iz Tužilaštva BiH stižu uvjeravanja da je istraga u vezi sa ovim predmetom u toku.