Zahtjev Tužilaštvu
43

Dudaković i Nadarević se nisu željeli izjasniti u Tužilaštvu BiH, odbrana tražila dodatno vrijeme

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Bivši komadant Armije BiH general Atif Dudaković i bivši pripadnik 5. Korpusa Ibrahim Nadarević u Tužilaštvu BiH izjasnili su se da neće davati odbranu, rekao je za Klix.ba njihov advokat Asim Crnalić.

Odbrana je za Dudakovića zatražila 30 dana, a za Nadarevića rok od 15 dana za izjašavanje o navodima u osnovama sumnje.

"Za Atifa Dudakovića sam zatražio da Tužilaštvo izvrši vještačenje zdravstvene sposobnosti jer je bolestan. Pretpostavljam da će Tužilaštvo prihvatiti taj zahtjev odbrane", rekao je Crnalić.

On je istakao da se Dudaković nakon današnjih dešavanja drži dobro, kao i Ibrahim Nadarević.

Dudaković i Nadarević su zadržani u Tužilaštvu BiH koje će, najvjerovatnije sutra, Sudu BiH podnijeti prijedlog o određivanju pritvora.

Advokat Crnalić je dodao da će odgovor o zahtjevu odbrane o hospitalizaciji Atifa Dudakovića biti odlučeno tek nakon prvomajskih praznika.

Pored njih u opsežnoj akciji, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina uhapšeno je još 12 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH u opsežnoj akciji.

Nadležni organi saopćili su da je provedena akcija rezultat dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

"Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tijekom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.