Udruženje Vjetrenica
0

Dubrovačko odlagalište ne mari za Popovo polje

FENA
Popovo polje
Popovo polje
Speleološko udruženje Vjetrenica - Popovo polje izražava zabrinutost nastavkom aktivnosti za lokaciju otpada Lučino razdolje na Dubrovačkom primorju zbog neposredne blizine državne granice i mogućih negativnih utjecaja na Popovo polje, te žaljenje što nadležna tijela u BiH na njena ranija upozorenja nisu adekvatno reagirala, stoji u saopćenju ovog udruženja.

"Za odlagalište je otvorena rasprava o studiji utjecaja na okoliš, a da nije istraživana pa čak ni uzeta u obzir od ranije poznata povezanost podzemlja sjeverozapadnog područja Popova polja i Dubrovačkog primorja, čiji su ponori ne samo mjesto života nego i prvog nalazišta brojnih ugroženih i endemskih životinjskih vrsta", navode u Speleološkom udruženju.

"Odgovor koji je Speleološko udruženje dobilo od Federalnog ministarstva okoliša i turizma je toliko općenit da više liči na izrugivanje obaveza nego kao znak odgovornog odnosa prema zaštiti izuzetno osjetljive prirode Popova polja", ocjenjuju u Udruženju.

Nadalje napominju kako je prema pisanju dubrovačkih medija, predstavnik firme IPZ, koja je izradila studiju utjecaja Danko Fundurulja, na predstavljanju studije odgovorio da se lokacija odlagališta nalazi nizvodno od Popova polja te da ne može zagaditi njegovo područje, odnosno da je isti izjavio kako "sva zagađenja u Omblu dolaze iz Popovog polja...".

Speleološko udruženje smatra da je taj pristup ne samo stručno manjkav nego i uvredljiv, te pozivaju nadležna tijela da zaštite prirodu Popova polja kao i javne interese BiH.