U Rudom
1.9k

Dubioza kolektiv održala mini koncert za Slavka Mrševića koji je zbog autizma izbačen iz škole

Piše: M. N.
Popularna bh. grupa Dubioza kolektiv održala je mini koncert za autističnog tinejdžera Slavka Mrševića iz Rudog koji je izbačen iz srednje škole bez ikakvog obrazloženja. Borba za povratak ovog dječaka u 3c razred traje već danima, a u nju su se uključili mnogi bh. građani.

Bojan Bajić koji javno zastupa Mrševića i njegovu porodicu imao je do sada nekoliko sastanaka s aktuelnim direktorom, školskim odborom i profesorima SŠC Rudo, a s ciljem da se dječaku vrati pravo na školovanje. Za Slavkovo izbacivanje iz škole i zabranu ulaska odgovornim se smatra bivši direktor Branko Papić, pedagog škole i osam profesora protiv kojih se vodi sudski proces jer su optuženi za kršenje Zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje.

Članovi Dubioze kolektiv napravili su koncert u Slavkovoj kući, a on je pjevao, veselio se i svima pravio palačinke. Slavkova majka je plakala od sreće. Također, otišli su ispred škole u vrijeme kada je njegov 3c završavao s nastavom, što je prema Bajićevim riječima bio izuzetno dirljiv momenat zbog čega su mnogi zaplakali.

"Drugovi i drugarice su izašli, zagrlili ga i svi zajedno s Dubiozom i nekoliko desetina druge mlade raje koja se skupila počeli skandirati da žele Slavka nazad u svoj 3c razred. Jučer je Slavko po mom mišljenju povratio samopouzdanje i vjeru u budućnost koja mu je bila uzdrmana represivnim mjerama škole. Mislim da su ovu poruku svi shvatili", kazao je Bajić.

Uz Slavka su i režiseri Kenan Kulenović i Tarik Hodžić koji su počeli snimanje trailera za mogući igrani film o heroju Slavku.

Podsjetimo, Slavko ne ide u školu od kraja prošle školske godine. Prema riječima njegovog oca Nenada, dječak je u školu upisan 2015. godine i u prvom polugodištu je dobijao ocjene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Presudno je to što Slavko ima Aspergerov sindrom, blaži oblik autizma, a iz škole je faktički udaljen bez ikakvog pisanog traga, a samim tim i prava na žalbu.