SZO i UNICEF
0

DTP vakcina u skladu s najvišim svjetskim standardima

FENA
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF podvlače da su DTP vakcine koje sadrže tiomersal (koje je proizveo CSL Australija) donirane Bosni i Hercegovini od UNICEF-a u 2002. godini, prošle nezavisni pregled SZO da bi se osigurala njihova sigurnost i efektivnost i da su proizvedene u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

"SZO i UNICEF željeli bi da ponove izjavu Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, Vladi RS-a, Vladi Brčko Distrikta i građanima Bosne i Hercegovine o njihovoj punoj podršci jačanju programa imunizacije i osiguranju zdrave i sretne budućnosti za svako dijete u BiH", navodi se u zajedničkom saopćenju SZO Ured u BiH i UNICEF-a BiH.

U tom saopćenju ističe se da je Globalni savjetodavni komitet o sigurnosti vakcina (GACVS), ekspertno kliničko i naučno savjetodavno tijelo koje je uspostavio SZO za razmatranje pitanja sigurnosti vakcina od potencijalne globalne važnosti, prvi put procijenio pitanje sigurnosti tiomersala na posebnom sastanku u augustu 2000. godine, te nastavlja kontrolirati sigurnosni aspekt vakcina koje sadrže tiomersal kako se javljaju novi dokazi.

"U njihovom pregledu (na sastanku 6. - 7. juna 2006.) potvrđen je ranije doneseni zaključak Komiteta da nema dokaza toksičnosti kod dojenčadi, djece ili odraslih koji su izloženi tiomersalu iz vakcina", navodi se.

GACVS je održao osamnaesti sastanak u Ženevi (Švicarska) 18. -19. juna. Na tom sastanku razmotreno je pitanje korištenja vakcina koje sadrže tiomersal kod prijevremeno rođenih i dojenčadi rođene s malom težinom.

"Na osnovu predstavljenih podataka, GACVS ostaje pri stavu da nema dokaza koji bi podržali bilo kakvu promjenu u preporukama SZO o pitanju vakcina koje sadrže tiomersal i vakcinacije dojenčadi rođene s malom težinom gdje je to indicirano", istaknuto je u saopćenju.