{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Državnu službu u FBiH ne treba ispolitizirati"

F
26.8.2010. u 14:52
0
0
"Državnu službu u FBiH ne treba ispolitizirati"
0
"Državnu službu u FBiH ne treba ispolitizirati"
Foto: Fotoservis
"Državna služba u Federaciji ne treba postati nepotrebno ispolitizirana", saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.
To je saopćeno nakon današnje posjete u Sarajevu visokog predstavnika Valentina Inzka te Borisa Iarochevitcha iz Delegacije Evropske unije u BiH kolegijima Doma naroda i Zastupničkog doma u Parlamentu Federacije BiH.

Povod za posjetu bili su razgovori o mogućim posljedicama ako Parlament usvoji predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi i Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH u formi u kojoj ih je usvojila Federalna vlada, navedeno je u saopćenju za javnost.

Inzko je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da, ukoliko budu usvojene, ove izmjene i dopune naruše ono što je ostvareno reformom javne uprave u Bosni i Hercegovini, te da ukidanje statusa državnih službenika za šefove nezavisnih tijela, uprava i organizacija, kao što to predložene izmjene i dopune predviđaju, ustvari znači da te pozicije neće postati ništa drugo do politička imenovanja.

On je upozorio da će biti poništen temeljni princip profesionalnosti i političke neutralnosti koji leži u osnovi reforme javne uprave ukoliko ove ključne pozicije budu politička imenovanja, umjesto da se na njih postavljaju pojedinci odabrani na osnovu stručnosti.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko obavijestio je kolegije Zastupničkog i Doma naroda u Parlamenta FBiH da bi usvajanje ovih izmjena i dopuna predstavljalo korak nazad u procesu evropskih integracija kao i daljnji korak nazad u pogledu usklađivanja Zakona o državnoj službi u BiH, što je prvenstveni cilj procesa reforme javne uprave koji je u toku.

"Ukoliko ove izmjene i dopune budu usvojene, državna služba u FBiH bi postala nepotrebno ispolitizirana i to se ne bi trebalo desiti", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: