{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Državnu imovinu tretirati u okviru pravosudnih institucija

F
17.7.2011. u 18:38
0
1
Državnu imovinu tretirati u okviru pravosudnih institucija
0
Državnu imovinu tretirati u okviru pravosudnih institucija
Inicijativa za novu akciju smatra da odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o sazivanju javne rasprave o zakonu o državnoj imovini na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja pokazuje važnost koju ova institucija pridaje pitanju državne imovine.
"S obrzirom na to da učešće treba da uzmu međunarodne i domaće institucije, strani eksperti te članovi akademske zajednice Bosne i Hercegovine jasno je da je ovo ispravan način tretiranja pitanja državne imovine", navodi Inicijativa za novu akciju u saopćenju za javnost.

Naglašava da je ovakav pristup jasna poruka domaćim političkim akterima da se državna imovina isključivo treba tretirati u okviru pravosudnih institucija i međunarodnog i domaćeg prava, a nikako prenositi na teren političkog dogovaranja.

"Pokušaji da se ovo izuzetno važno pitanje za Bosnu i Hercegovinu rješava na osnovu Prudskog sprorazuma koji je danas pretočen u Platformu za fromiranje vlasti krajnje je štetan za građane i državu BiH i suprotan je članu 1. Ustava BiH koji osigurava kontinuitet vlasništva Bosne i Hercegovine nad državnom imovinom", navodi se u saopćenju.

Inicijativa za novu akciju podsjeća da je spomenuta odluka Ustavnog suda BiH dokaz da je funkcionalno-teritorijalni princip raspodjele državne imovine, kako je to predloženo u Prudu i Platformi, bio paušalan i pogrešan, kao što je bila pogrešna i podrška ovom pristupu od OHR-a i Vijeća za implementaciju mira.

Inicijativa ističe da je pitanje državne imovine od ključne važnosti za očuvanje multietničkog kontinuiteta države Bosne i Hercegovine te da to pitanje treba isključivo raspravljati u državnim institucijama.

"Ovim putem pozivamo sve članove akademske zajednice koji mogu dati svoj doprinos da se uključe u javnu debatu koja predstoji pred Ustavnim sudom BiH", navodi se u saopćenju koje potpisuje Miro Lazović, predsjedavajući Inicijative za novu akciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: