Prijedlog vraćen
0

Državni zastupnici odgodili imenovanje članova Vijeća RAK-a

FENA
RAK danas nije dobio članove Vijeća (Foto: N. G./Klix.ba)
RAK danas nije dobio članove Vijeća (Foto: N. G./Klix.ba)
Prijedlog odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH našao se na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Članovi Vijeća, pak, nisu imenovani.

Odlučeno je da se izjašnjavanje odgodi i prijedlog odluke vrati Vijeću ministara BiH, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa BiH radi razmatranja ispunjavanja određenih zakonskih uvjeta.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je Kolegiju Doma na usaglašavanje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je predložilo Vijeće ministara BiH jer nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova zastupnika iz Republike Srpske.

Nije bilo potrebne entitetske većine

Iz istog razloga na usaglašavanje Kolegiju upućen je i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, a koji je razmatran u prvom čitanju.

Predstavnički dom je prihvatio zahtjev poslanika iz Kluba poslanika SDA za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku, ali prilikom glasanja o samom zakonu nije bilo potrebne entitetske većine iz RS te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Prihvaćen je zahtjev poslanika SDP-a Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH po hitnom postupku, ali je i ovaj zakon zbog nedostatka entitetske većine upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Za prijedloge zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH, o Visokom sudskom vijeću BiH i o Uredu disciplinskog tužioca BiH, koje su predložili zastupnici iz Kluba Demokratske fronte, obustavljen je zakonodavni postupak.

Saniranja šteta uzrokovanih pandemijom

Naime, poslanici drugi put nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma o predloženim zakonima što, u skladu s poslovničkim odredbama, podrazumijeva obustavljanje zakonodavnog postupka.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predstavnički dom prihvatio je više poslaničkih inicijativa, a prihvaćen je i prijedlog zaključka poslanika A-SDA Jasmina Emrića povodom rasprave o interpelaciji poslanika kojim Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Vijeća ministara BiH pripremi i dostavi Plan saniranja ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom COVID-19 i oporavka privrede u BiH za period od 2021. do 2025. godine.

Poslanici su u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koji su predložile Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, a kojim se vrše izmjene radi obaveze usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

Predstavnički dom je imenovao članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine i to Elvira Lemeša iz bošnjačkog, Valentine Rupčić iz hrvatskog, Rajka Radovanovića iz srpskog naroda, te Slavka Roliha iz reda ostalih.

Data je saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora, nakon čega je i okončana današnja sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta.