Prvostepena presuda
497

Državni tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora

Dž. L.
Božo Mihajlović dolazi na izricanje presude
Božo Mihajlović dolazi na izricanje presude
Nekadašnji rukovodilac Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine i državni tužilac Božo Mihajlović osuđen je danas prvostepenom presudom Suda BiH na pet godina zatvora.

Suspendovani tužilac Mihajlović optužen je za nesavjestan rad u službi jer je u periodu od 2006. do 2015. godine kao tužilac i rukovodilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, propustio nadzor nad radom daktilografkinje s kojom je sarađivao.

Mihajlović je prema presudi svjesno propustio dužnost nadzora nad daktilografkinjom Sadinom Beridan-Zuhrić koja je raspoređena za rad na njegovim predmetima te time omogućio da bude otuđen novac iz privremeno oduzetih predmeta.

Kako je Tužilaštvo BiH ranije iznijelo u završnim riječima, daktilografkinja je prisvojila novac u iznosu od 225.762 KM.

Kako je danas istaknuto tokom izricanja presude, dok je bio na funkciji nije provjeravao stanje novca u privremeno oduzetim predmetima i vrećama s dokazima te je time učinjena teža povreda osoba od kojih je otuđen novac, ali i imovinska šteta BiH.

Također, prema presudi Mihajlović mora vratiti sav novac koji je daktilografkinja otuđila. Njegovi branioci imaju pravo žalbe na ovu presudu koju moraju podnijeti u roku od 15 dana.

U 10 tačaka optužnice navedeno je na koji način je daktilografkinja otuđila novac iz privremeno oduzetih predmeta. Ona je otvarala vreće s dokazima bez znanja tužioca Mihajlovića te uzimala novac. Također je bez znanja tužioci kroz godine zahtijevala dostavljanje privremeno oduzetih predmeta. Sud BiH bi udovoljio njenim zahtjevima te joj dostavljao predmete iz kojih je iznova izuziman novac.

Tužiteljica Ivana Petković ranije je kazala da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja. Prema riječima Petković, daktilografkinja je prisvajala novac i neovlašteno otvarala dokaze, što Mihajlović nije ni primijetio.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv Bože Mihajlovića podiglo 19. juna 2018. godine, a suđenje je počelo 11. septembra te godine.

Mihajlović se na ročištu za izjašnjenje o krivici u oktobru 2018. izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu je na teret stavljala optužnica. On je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.