Krše zakon
47

Državni službenici u parlamentu opomenuti da ne provode vrijeme s političarima

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Državni službenici uposleni u sekretarijatu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) upozoreni su da se pridržavaju Zakona o državnoj službi u institucijama BiH te ne degradiraju državnu službu provođenjem vremena s političarima.

Naime, kako je navedeno članovi Kolegija Sekretarijata PSBiH kojeg čine Mirza Imamović, Marin Vukoja i Gordana Živković, su primijetili da određeni državni službenici u toku radnog vremena intenzivno provode vrijeme s određenim političkim subjektima.

Članovima Kolegija je, kako navode, sugerisano da preduzmu određene korake kako bi se spriječilo degradiranje državne službe direktnim političkim uplitanjem.

Državni službenici su upozoreni na obavezu poštivanja Kodeksa za državne službenike i Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Podsjećaju na član 14. Zakona koji se direktno odnosi na nepristrasnost te se navodi da državni službenik treba da izbjegava aktivnosti u vršenju svoje profesionalne dužnosti koji krše ili su nespojive s dužnostima utvrđenim ovim zakonom i suzdržava se od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja.

Navodi se i da državni službenik ne smije slijediti instrukcije političkih stranaka.

Ukoliko državni službenici nastave kršiti Zakon i odredbe Kodeksa bit će pokrenuti disciplinski postupci.