Nezadovoljni uslovima
37

Državni službenici protestuju danas ispred Parlamenta i traže povećanje plate

N. V.
Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine najavili su danas novi protest zbog neispunjenja obaveza prema njima, odnosno zbog malih plata od kojih, kako kažu, ne mogu prehraniti porodice.

Državni službenici će se okupiti ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, u periodu od 10 do 12 sati, a ovu praksu će nastaviti dok im ne budu ispunjeni uslovi, poručili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Navedena su četiri razloga za održavanje ovog javnog protesta: nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, budžet za 2021. godinu, dugogodišnje politike vladajućih stranaka i uskraćivanje prava na život.

U obrazloženju iz Sindikata su naveli da su "dugogodišnje politike omalovažavanja i urušavanja državnih institucija dovele zaposlene u situaciju da svojim primanjima nisu u mogućnosti prehraniti porodice".

Ističu da ih nepostojanje kolektivnog ugovora dovodi do nemogućnosti iskorištavanja svojih prava, a govoreći o budžetu za 2021. godinu, smeta im osnovica od 475,69 KM za koju kažu da nije povećana već 10 godina.