Male plate i loši uslovi
50

Državni službenici protestovali ispred Parlamenta BiH, za pomoć će se obratiti i ambasadama

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine su državni službenici danas organizovali mirno protestno okupljanje, a razlog su niska primanja za koja kažu da nisu dostojna čovjeka.

Protesti su počeli jutros u 10 sati, a ispred zgrade državnog parlamenta se okupila grupa nezadovoljnih uposlenika državnih institucija.

Prisutni nisu nosili nikakva posebna obilježja niti transparente sa zahtjevima, kažu da su njihovi zahtjevi odavno poznati, ali i da će ih ponoviti još jednom.

Navedena su četiri razloga za održavanje ovih protesta:

  • Nepotpisivanje kolektivnog ugovora
  • Budžet za 2021. godinu
  • Dugogodišnje politike vladajućih stranaka
  • Uskraćivanje prava na život

"Tražimo sve isto kao što smo i prije tražili, jer se ništa promijenilo nije. Osnovni zahtjev je potpisivanje kolektivnog ugovora. S obzirom na to da nas poslodavac ne uvažava i ne vidi, nama ne preostaje ništa nego da nastavimo proteste", rekao je Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

On je naveo da se situacija očigledno ni ubuduće neće promijeniti, zbog čega najavljuju drugačiji način borbe.

"Mi ćemo organizovati daljnje aktivnosti, pisat ćemo ambasadama, sindikatima u SAD-u, Velikoj Britaniji, ne bi li neko vidio da se država planski urušava, a entiteti se jačaju i održavotvoruju", poručio je Karčić.

Iz Sindikata su ranije naveli da su "dugogodišnje politike omalovažavanja i urušavanja državnih institucija dovele zaposlene u situaciju da svojim primanjima nisu u mogućnosti prehraniti porodice". Ističu da ih nepostojanje kolektivnog ugovora dovodi do nemogućnosti iskorištavanja svojih prava, a govoreći o budžetu za 2021. godinu, smeta im osnovica od 475,69 KM, za koju kažu da nije povećana već 10 godina.