Sarajevo
441

Državni službenici ponovo protestovali: Dvije trećine nas ne može da preživi

B. R.
Protest radnika državnih institucija (Foto: T. S./Klix.ba)
Protest radnika državnih institucija (Foto: T. S./Klix.ba)
Radnici državnih institucija Bosne i Hercegovine danas su ponovo protestovali u Sarajevu, tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora, više plate i usvajanje budžeta. Kako je poručeno, vlast već godinama nad njima provodi teror.

Predsjednik Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić je napomenuo da šesti put organizuju proteste te je obrazložio koji su njihovi zahtjevi.

"Jedina smo država u Evropi u kojoj vlada nema potpisan kolektivni ugovor sa državnim službenicama. Ubrzati potpisivanje kolektivnog ugovora, jer time postajemo partneri i dobijamo pravnu zaštitu. Ovako mi ne postojimo, mi smo udruženje građana koje niko ništa ne pita", podsjetio je.

Objasnio je i zašto traže višu osnovicu, tj. višu platu.

"Tražimo usvajanje budžeta. Tražimo da se osnovica i koeficijenti usklade sa troškovima života. Potrošačka korpa za četveročalnu porodicu je 2.400 KM, a dvije trećine zaposlenih u državnim institucijama ne može da preživi sa ovim primanjima. Osnovna plata radnici je 475 KM. Možete zamisliti šta ona može uraditi sa tom platom", istakao je Karčić.

Državnoj vlasti je poručio da nad radnicima državnih institucija, kako je rekao, zadnjih 13 godina provodi klasični teror.

"Mi 13 godina nemamo povećanje osnovice", dodaje.

Prema njegovim riječima, sindikalisti su se pismeno obraćali i ambasadama stranih država, ali da nikad niko nije odgovorio. Konstatovao je da je na djelu urušavanje državnih institucija, da je riječ o, kako je izjavio, projektu.

Podsjetio je da su oni samo radnici te da nemaju status poput parlamentaraca i ministara, za koje je naveo da su plaćeni i do 9.000 KM.

Upitan ko može poboljšati status zaposlenih u državnim institucijama, Karčić je odgovorio da to mogu učiniti vladajući SDA, DF, SNSD i HDZ. Govoreći o tome šta će značiti povećanje osnovice, istakao je da će zaposleni dobiti višu osnovicu od 60 KM, ali da će ministri dobiti 500 KM više.

Predsjednik Sindikalne organizacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Miroslav Vujičić je poručio da vlast ne interesuje to što "žena koja čisti ima 475 KM". Kako je kazao, oni imaju 8.000 KM i baš ih briga.