BiH
0

Državni sekretar MVP Njemačke dolazi u posjetu BiH

FENA
Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Gernot Erler će u utorak i srijedu boraviti u posjeti BiH, gdje će voditi razgovore u Sarajevu i Banjoj Luci da bi se lično informirao o aktuelnoj političkoj situaciji, saopćeno je danas iz njemačke ambasade u Sarajevu.

Desetog marta državni sekretar Erler imat će odvojene sastanke s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajom, zamjenicom ministra vanjskih poslova Anom Trišić-Babić i s premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem.

Poslije razgovora u OHR-u, Erler će uručiti plaketu partnerskih škola jednoj od jedanaest škola širom BiH, koje u sklopu svoje nastave nude mogućnost sticanja njemačke jezičke diplome.

U Sekretarijatu Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) planiran je susret državnog sekretara s generalnim sekretarom RCC-a Hidom Biščevićem. Tamo će kao i prilikom posjete fondaciji Friedrich-Ebert održati predavanje.

U završnici boravka u Sarajevu državni sekretar Erler će imati susret sa stranačkim liderima Sulejmanom Tihićem (SDA), Draganom Čovićem (HDZBiH) i Zlatkom Lagumdžijom (SDP).

A 11.marta slijedi nastavak posjete državnog sekretara Banjoj Luci i tamo će razgovarati s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem i s nekadašnjim predsjednikom RS-a a sadašnjim liderom Demokratske stranke Draganom Čavićem.