BiH
0

Državni sekretar MVP-a Njemačke u posjeti BiH

FENA
Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Gernot Erler boravit će danas i sutra u posjeti Bosni i Hercegovini.

Planirani su njegovi razgovori sa zvaničnicima u Sarajevu i Banjoj Luci da bi se lično informirao o aktuelnoj političkoj situaciji.

Danas, 10. marta, državni sekretar Erler imat će odvojene susrete s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem, ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem i njegovom zamjenicom Anom Trišić-Babić, kao i s premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem.

Poslije razgovora s visokim predstavnikom, Erler će uručiti plaketu partnerskih škola jednoj od 11 škola u BiH koje u okviru nastave nude mogućnost sticanja njemačke jezičke diplome.

U Sekretarijatu Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) planiran je susret državnog sekretara s generalnim sekretarom RCC-a Hidom Biščevićem. Tamo će Erler održati predavanje, kao i prilikom posjete fondaciji Friedrich-Ebert.

U završnici boravka u Sarajevu, državni sekretar Erler će se susresti s liderima Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Socijaldemokratske partije Sulejmanom Tihićem, Draganom Čovićem i Zlatkom Lagumdžijom.

U srijedu, 11. marta, slijedi nastavak posjete državnog sekretara u Banja Luci, gdje će voditi razgovore s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem i s nekadašnjim predsjednikom tog entiteta a sadašnjim liderom Demokratske stranke Draganom Čavićem, saopćeno je.