BiH
3

Državni poslanici traže od RAK-a niže cijene usluga mobilne telefonije

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su danas Informaciju Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o realizaciji zaključaka tog doma, koji se odnose na inicijativu poslanika Mladena Bosića (SDS) o cijenama usluga mobilnih operatera.

Poslanici su prije šest mjeseci usvojili zaključak kojim se konstatira da građani BiH plaćaju najviše cijene usluga mobilnih operatera u regiji, što u znatnoj mjeri utječe na ukupno ekonomsko-socijalno stanje i privredni razvoj BiH.

S tim u vezi također je zaključeno da RAK u roku od 90 dana, u skladu sa zakonskim propisima, osigura usklađivanje cijena usluga mobilnih operatera u BiH s cijenama operatera u regiji, ali to do danas nije učinjeno, upozorio je Bosić, zbog čega smatra da se treba utvrditi ima li Parlament BiH nadležnost na tim pitanjem, te je mišljenja da RAK štiti mobilne operatere.

Ponovio je da iako se prividno čini da tri mobilna operatere čine konkurenciju u BiH to nije slučaj zbog čega se mora država uključiti u regulaciju i ograničenje određivanje cijena, a posebno jer smatra da se cijene moraju uskladiti s cijenama tih usluga u zemljama regije.

Nadležna Komisija je jučer usvojila zaključak kojim se traži da se zaključci Doma realiziraju u najkraćem mogućem roku, najduže za 120 dana, a zatraženo je i od Vijeća ministara BiH da se u što kraćem roku donese sektorska politika u oblasti telekomunikacija.

Za Bosića i poslanika Lazara Prodanovića (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) nedopustivo je da se RAK-u daje još 120 dana jer su mišljenja da bi u svakoj drugoj zemlji to bilo hitno rješavano.

Vršilac dužnosti direktora RAK-a Predrag Kovač kazao je da je cilj RAK-a da ima partnera u tom domu i Vijeću ministara, ističući da će RAK-a ispunjavati svoju osnovnu zadaću, a to je da budu u službi svakog građanina.

Najavio je i da će RAK u najkraćem roku nastojati provesti zaključke Komisije, o čemu će prije svega obavijestiti ovo radno tijelo, Dom i Vijeće ministara.