Saznaje Klix.ba
8

Državni parlamentarci sutra neće razmatrati imenovanje Mlađena Božovića za ministra

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Državni parlamentarci sutra se neće izjašnjavati o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, saznaje Klix.ba.
Razlog leži u činjenici da je Stranka demokratske akcije dovela u pitanje davanje podrške Božoviću za ministarsku funkciju zbog njegove kontroverzne prošlosti odnosno dovođenja u vezu sa koruptivnim radnjama i optužbama za mobing.

Nakon jučerašnjeg sastanka SDA i SNSD-a u Sarajevu javnosti nisu saopćeni konkretni zaključci osim što je generalni sekretar SDA poručio da će njegova stranka do početka sjednice u četvrtak iznijeti svoj stav, dok je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao da nema nikakvih problema u vezi sa imenovanjem Božovića.

Ipak, danas je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je, nakon sjednice Kolegija tog doma u proširenom sastavu, izjavio novinarima da je predsjednik Kluba SDA zatražio da se sa sutrašnjeg zasjedanja tog doma skine tačka dnevnog reda koja je vezana za potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.

Klix.ba nezvanično saznaje da je postignut kompromis vodećih parlamentarnih stranaka te će ova tačka biti skinuta sa sutrašnje sjednice, a da će državni parlamentarci o (ne)imenovanju Božovića glasati na narednoj sjednici početkom februara.

Treba istaći da je Mlađen Božović prošao provjere SIPA-e i CIK-a, a da su SDA, SNSD i HDZ dogovorili da neće sporiti kandidate koji ispune te uslove.