|

Državni parlamentarci negoduju zbog Erdoganovog skupa u Sarajevu

Državni parlamentarci negoduju zbog Erdoganovog skupa u Sarajevu
462
Piše: Ervin Mušinović
4.5.2018. u 16:41
441
komentara
462

dijeljenja
Državni parlamentarci negoduju zbog Erdoganovog skupa u Sarajevu Foto: EPA-EFE
Državni parlamentarci nisu nimalo fascinirani odlukom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana da predizborni skup održi u glavnom gradu BiH. Oni poručuju kako BiH od predizbornog skupa AK partije neće imati nikakvu korist te da Erdoganu treba jasno poručiti da je BiH suverena zemlja, a ne turska pokrajina.
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan potvrdio je medijima da će AK partija održati predizborni skup u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. On je rekao da će se u okruženju u kojem neke zemlje raspravljaju hoće li im omogućiti kampanju, radije povezati s njihovim građanima u BiH.

"Doći ćemo zajedno s našim građanima iz evropskih zemalja u dvoranu u Bosni ", rekao je Erdogan.

Ovakva najava predizbornog skupa naišla je na žestoke kritike zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da turske vlasti uopće nisu informisale institucije BiH o svojim namjerama.

Tako se BiH dovela u situaciju da se u njenom glavnom gradu organizuje predizborni skup AK partije za sve državljane Turske nastanjene na tlu Evrope, a da to niko u BiH zvanično i ne zna. S razlogom se postavlja pitanje odakle Erdoganu uopće pravo da se prema BiH odnosi kao da je turska pokrajina i zbog čega je toliko uvjeren da mu bh. vlasti poput njemačkih, austrijskih i holandskih neće zabraniti održavanje skupa.

Ovakvim pristupom politici koja više nije stvar ni bilateralnih odnosa zemalja već međunarodnih procesa otvorena se ostavlja mogućnost da u dogledno vrijeme naprimjer i predsjednik Rusije Vladimir Putin organizuje u Banjoj Luci predizborni skup Jedinstvene Rusije za sve ruse nastanjene u zemljama Evrope.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kazao je da bi na mjestu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pozvao turskog predsjednika u bilateralnu posjetu BiH zbog jake uloge koju Turska ima u NATO savezu i zbog dobrih tursko-ruskih odnosa.

"Predložio bih da na tom susretu u Sarajevu bude glavna tema razgovora ulazak BiH u NATO savez. Imajući u vidu odnose u BiH i snagu Tursku u NATO savezu te dobre odnose Turske i Rusije, takva posjeta i pomoć Turske bi bila od izuzetnog značaja za BiH", rekao je Ahmetović.

Sadik Ahmetović (Foto: Klix.ba) Sadik Ahmetović (Foto: Klix.ba)


On misli da bi Erdogana, s obzirom na dobre odnose Bakira Izetbegovića i turskog predsjednika, trebalo obavijestiti da u sadašnjim političkim uslovima predizborni skup AK partije u Sarajevu nije nešto od čega će naša zemlja imati bilo kakvu korist.

"Ako uvedemo princip da može kad ko hoće u našoj zemlji držati mitinge i političke skupove gubimo suverenitet kao zemlja koja je svoj suverenitet i nezavisnost platila životima i krvlju njenih branilaca. Zato treba i prijateljima i neprijateljima jasno kazati da je BiH suverena, nezavisna i međunarodna priznata država i da nikada neće biti ničija pokrajina", kazao je Ahmetović.

Zaključio je kako će se vanjska politika BiH i danas i ubuduće voditi u Sarajevu i da zbog toga naša zemlja treba imati odgovor na svako pa i ovo pitanje.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović treba obavijestiti Erdogana o posljedicama i političkoj šteti koju BiH može imati ako se skup održi. Siguran sam da će turski predsjednik pozitivno razumjeti stav BiH te kao prijatelj naše zemlje donijeti odluku koja je u interesu BiH", rekao je Ahmetović.

Posjetom Erdogana nije oduševljena ni zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić koja je kazala kako Erdogan vjerovatno u BiH dolazi na privatni poziv Bakira Izetbegovića.

Dušanka Majkić (Foto: Klix.ba) Dušanka Majkić (Foto: Klix.ba)


"Skup koji je namijenjen turskim biračima istovremeno će poslužiti i Izetbegoviću zbog birača Stranke demokratske akcije (SDA). Loše je što Izetbegović o tome ne razgovara ni sa kim. Pitam se kako bi izgledalo da član Predsjedništva BiH iz RS-a pozove nekog od onih koji bi mogli da budu od koristi RS-u", kazala je Majkić.

Majkić ističe da se takvim pristupom šalje loša poruka svima jer se pokazuje da BiH uvijek preferira jednu stranu. Zastupnicu u Parlamentarnoj skupštini BiH pitali smo i kako komentariše činjenicu da su evropske zemlje zabranile održavanje skupova AK partije na njihovom teritoriju, a da je BiH očito ukazala gostoprimstvo.

"To samo pokazuje da je BiH zemlja koja ne drži ni do kakvih principa. Ako je BiH stalo da dobije poštovanje i uvažavanje na njenom putu ka Evropskoj uniji onda se u BiH ne bi smjelo raditi ono što druge zemlje uveliko osuđuju. To pokazuje da nemamo nikakav osjećaj za evropske vrijednosti", rekla je Majkić.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić kazao je za Klix.ba kako nije uobičajeno da se odvojeno od Ministarstva vanjskih poslova BiH dešava bilo šta što ima veze s međunarodnim odnosima.

"To je čista predizborna kampanja u našoj zemlji i koja nema smisla ako želimo jačati državu BiH. Neka sve ovo bude na čast onima koji to tako rade, a puna su im usta države", kazalo je Mešić.

Mirsad Mešić (Foto: Klix.ba) Mirsad Mešić (Foto: Klix.ba)


On je kazao kako BiH šalje jako lošu poruku evropskim partnerima samom činjenicom da se u našoj zemlji održava skup koji su mnogo uređenije zemlje zabranile.

"Šaljemo poruku da smo neuređena zemlja u kojoj tri oligarha upravljaju sa svim uključujući i međunarodni položaj BiH. To ima veze samo s njihovim ličnim interesima. Nisam za bilo kakvu međunarodnu aktivnostima odvojeno od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH", rekao je Mešić.

Zaključio je kako Erdogan očito ne priznaje cjelovitu državu BiH koja ima svoje organe vlasti.

Podsjećamo, turski Hurriyet navodi da bi skup u Sarajevu trebao biti održan 20. maja, ali da još uvijek nije objavljena nikakva službena obavijest.

24. juna u Turskoj će biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori. Ovo će biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlasti predsjedniku. Međutim, veće ovlasti turskog predsjednika stupit će na snagu tek nakon predsjedničkih izbora.
Prijavi grešku


Komentari (441)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...