101. tačka
11

Državni parlamentarci danas o SDA-ovom Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine čiji su predlagači zastupnici iz reda SDA.

Riječ je o prijedlogu iza kojeg stoje zastupnici SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Šemsudin Mehmedović, Asim Sarajlić, Nermina Kapetanović, Safer Demirović i Hazim Rančić.

Na dnevnom redu današnje sjednice naći će se i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović, Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini (predlagač Mirsad Đonlagić) i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.

Parlamentarci će se između ostalog izjasniti i o Izvještaju o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, Priјеdlоgu zаkоnа о sprеčаvаnju sukоbа intеrеsа u instituciјаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine (predlagači Aleksandra Pandurević, Borjana Krišto i Mirsad Isaković).

Na dnevnom redu će se naći i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu i pojedinačni revizorski izvještaji za 74 institucije BiH za prošlu godinu.

Ured za reviziju sačinio je ove izvještaje, a za 10 institucija dato je mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, od kojih je osam dobilo mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, dok su dvije u odnosu na finansijske izvještaje.

Za 40 institucija revizori su dali pozitivno mišljenje uz skretanje pažnje, a za 23 čisto pozitivno mišljenje, dok se u jednom slučaju Ured za reviziju suzdržao od davanja mišljenja.

Na sjednici će biti govora i o Izvještaju o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2016. godinu, Izvještaju o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH i Informaciji o stanju u oblasti stranih direktnih investicija u BiH.