|

Državni parlamentarci 23. marta izjašnjavaju se o smjeni Pendeš, Jusića i Jerinića

Državni parlamentarci 23. marta izjašnjavaju se o smjeni Pendeš, Jusića i Jerinića
4
Piše: Er. M.
11.3.2017. u 22:34
32
komentara
4

dijeljenja
Državni parlamentarci 23. marta izjašnjavaju se o smjeni Pendeš, Jusića i Jerinića Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak (23. marta) izjasnit će se zahtjevu zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH.
U zahtjevi koju potpisuju DF-ovi zastupnici Damir Bećirović, Željko Komšić, Hanka Vajzović, Mensura Beganović i Maja Gasal-Vražalica te zastupnici SDP-a BiH Saša Magazinović, Mirsad Mešić i Denis Bećirović traži se smjena ministrice odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića.

Razlog za smjenu je dozvola koju je Ministarstvo odbrane BiH dalo Oružanim snaga BiH za učešće na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara 2017. godine u Banjoj Luci.

Parlamentarci navode da su Pendeš, Jusić i Jerinić time prekršili Zakon o službi u Oružanim snagama BiH i Zakon o odbrani BiH u smislu prekoračenja granice službenog ovlaštenja.

"Marina Pendeš, Sead Jusić i Boris Jerinić su svojim (ne)djelovanjem nanijeli ogromnu štetu ugledu institucija BiH, posebno OS BiH, za čije su zakonito djelovanje upravo oni i nadležni. Oglušili su se na Odluku Ustavnog Suda Bosne i Hercegovine koja je obavezujuća za sve, te postupili suprotno toj odluci. Uzevši u obzir aspiracije Bosne i Hercegovine ka evroatlanskim integracijama, evidentno je da su ministrica odbrane Marina Pendeš, kao i njeni zamjenici
Sead Jusić i Boris Jerinić, izgubili kredibilitet neophodan za obavljanje ovako odgovornih funkcija", piše u zahtjeva.

Ranije je smjenu Jusića iz istih razloga od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zatražio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, ali ona se nikada nije našla na dnevnom redu. Inače, Jusić je imenovan za zamjenika ministrice odbrane BiH na prijedlog SBB-a.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...