Nova web stranica od 20.000 KM
0

FOTO / "Državni parlament transparentan do daske!"

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine od danas ima novu, odnosno redizajniranu web stranicu, sadržajniju, pregledniju, moderniju, na kojoj će na transparentan način biti prezentiran rad ove državne institucije.

Naime, državljani BiH, ali i svi drugi koji budu željeli iz prve ruke dobiti informaciju o primjera radi, nekom zakonu koji je u parlamentarnoj proceduri, o radu različitih komisija i ostalih parlamentarnih tijela, te o poslanicima, njihovim biografijama i slično, od danas će to na mnogo jednostavniji i brži način moći pronaći na www.parlament.ba. Sadržaji stranice su na sva tri službena jezika u BiH, kao i na engleskom.

Internet stranica Parlamentarne skupštine naše zemlje do sada je nekoliko puta redizajnirana i modernizovana, ali ovoga puta u Sektoru za odnose s javnošću kažu kako se nadaju da će stranica sa ovakvim sadržajem zadovoljiti potrebe i onih najzatjevnijih. U Parlamentu tvrde i da se radi o najobimnijoj stranici u BiH.

"Naš cilj je da sve ono što se radi u Parlamentarnoj skupštini BiH približimo široj javnosti. Ovaj treći redizajn je rezultat višemjesečnog rada naših službi i svih drugih radnih tijela. Nova aplikacija omogućava prezentaciju svih dokumenata vezanih za rad parlamentarnih tijela. Svi dokumenti koji se nađu na web stranici bit će povezani sa tačkama dnevnog reda zasjedanja oba doma Parlamenta, tako da će se to moći pratiti na internetu. Na njoj se nalazi i kompletan šematski prikaz zakonodavne procedure", rekao je Aljoša Čampara, sekretar Zajedničke službe Parlamenta BiH.

Ono što novi redizajn stranice donosi je i fotografija kojoj je posvećeno dosta pažnje. Naime, Parlamet BiH sada ima i svog službenog fotoreportera koji će biti angožovan u slučaju potrebe, tako da će na stranici Parlamenta stajati i fotografije. Kako je rečeno na predstavljanju stranice u četvrtak, fotografije će biti visokog kvaliteta tako da će ih moći koristiti i medijske kuće za svoje potrebe.

Richard Williams, direktor OSCE-ovog Odjela za ljudsku dimenziju, pohvalio je ovakavo povećanje transparentnosti Parlamenta, te rekao kako se radi o instituciji koja je među rijetkima u BiH gdje je većina materijala dostupna na njenoj stranici.

"Zadnjih 10 godina Parlamentarna skupština BiH je pokazala izuzetno poboljšanje na polju transparentnosti. Pored toga plenarne sesije se prikazuju uživo, online, što omogućava zainteresiranim građanima da prate debate o ključnim političkim pitanjima u momentu kada se one i dešavaju. Obaveza Parlamenta da poveća svoju transparentnost je i ključna u približavanju građanima, tako se gradi i povjerenje. Parlament BiH kada je u pitanju transparentnost može biti primjer ostalim parlamentima u regionu", rekao je Williams.

Kako je rekao Zlatko Vukmirović, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću Parlamenta BiH, na stranici se nalazi više od 30.000 dokumenata, kao i šematski prikaz prolaska nekog zakona kroz parlamentarnu proceduru.

"Veoma je bitno da imamo i prijenos sjednica uživo na stranici, jer državna televizija, odnosno javni emiteri ne prenose zasjedanje Parlamenta. Za svaki prijedlog zakona postoji i poseban boks sa ključnim dokumentima, što je za naše uslove radikalna promjena. Vidjet ćemo kako ćemo sa poslanicima raditi, da li ćemo im i dalje slati papire ili ćemo ih uputiti ovo ili dostavljati CD sa zakonskim prijedlozima", rekao je Vukmirović te dodao u žargonu da je "Parlament transparentan do daske".

Građani na stranici mogu pronaći i kratki historijski prikaz parlamenterizma u BiH, monografiju parlamenta BiH, a uskoro će se na njoj naći i riječnik parlamentarnih pojmova.

U Službi za odnose s javnošću Parlamenta kažu da još uvijek nisu procijenili da parlamentarna skupština BiH ima zadovoljavajući imidž u društvu da bi na stranicu stavili mogućnost njenog dijeljenja na Facebooku i Twitteru.

Bitno je napomenuti i to da Parlametarna skupština BiH nije dala, kažu, ni fening za novi dizajn, a stranica je koštala 20.000 KM, što je platio OSCE u BiH.