Održana radionica
0

Državni organi u saradnji s humanitarnim akterima mogu pružiti zaštitu osobama u pokretu

N. C.
Dansko vijeće (DRC) za izbjeglice organiziralo je dvodnevnu radionicu pod nazivom "Razmjena znanja o dobrim praksama o identifikaciji rizika među učesnicima u odgovoru na mješovite migracije".

Radionica je okupila humanitarne radnike, predstavnike vladinih institucija i drugih relevantnih aktera koji su direktno uključeni u identifikaciju rizika i korištenje postojećih mehanizama upućivanja.

"Mješovite migracije su veliki izazov s kojim se BiH suočava kako s humanitarnog tako i sa sigurnosnog aspekta. Državni organi i institucije u saradnji s međunarodnim i nevladinim organizacijama mogu pružiti kvalitetan odgovor i zaštitu osobama u pokretu, naročito ranjivim kategorijama. Razmjena iskustava i najboljih praksi o identifikaciji rizika koji prate mješovite migracije, značajno će unaprijediti mehanizame identifikacije i odgovora, kao i adekvatan nivo zaštite osobama u potrebi", naglasio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Samo uz snažnu i proaktivnu saradnju između humanitarnih radnika i državnih institucija mogu se riješiti izazovi u okviru odgovora na mješovite migracije, a ljudima u pokretu pružiti njega i dostojanstvena pomoć.

"Dobra saradnja državnih institucija i humanitarnih aktera krucijalna je za prepoznavanje rizika i ranjivih kategorija u migracijskim tokovima Zapadnog Balkana. Ovo je važno i zbog toga da bi međunarodne i nevladine organizacije mogle postupati u skadu s važećom legislativom kada su u pitanju detektovani slučajevi krijumičarenja ljudima. Sinergija državnih institucija i humanitarnih aktera ključna je za sigurnost države ali i sigurnost onih zbog kojih smo svi uključeni u ovaj odgovor lica u pokretu", istakla je facilitatorica radionice Nermina Jerković, viša inspektorica u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Dansko vijeća za izbjeglice u BiH pruža zaštitu osobama u pokretu, kao i ranjivim kategorijama ove populacije te je posvećeno identifikaciji potencijalnih rizika u migracijskim tokovima.