Nikola Špirić
0

"Državni nivo ispunio obaveze prema MMF-u"

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je večeras da je blagi optimista u pogledu ispunjavanja uslova za stendbaj - aranžman, jer postoji spremnost da se smanji javna potrošnja u BiH.

"Nakon prvog dana razgovora sa MMF-om očekujem da ćemo ih uspješno okončati i pokazati da su svi nivoi vlasti u BiH bili kredibilni. Ne radi se o popularnim mjerama, nego o mjerama koje imaju svoju finansijsku težinu i naći će odraza u budžetskim okvirima za 2010. godinu", rekao je Špirić nakon sjednice Fiskalnog savjeta BiH kojoj su prisustvovali predstavnici MMF-a.

On je napomenuo da će sutra biti nastavljen sastanak sa predstavnicima MMF-a.

"Večeras smo otvoreno razgovarali o tome šta su vlasti BiH, na različitim nivoima, učinile kako bi pokazale kredibilitet naspram stendbaj - aranžmana", rekao je Špirić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, sutra će se razgovarati na koji način vlasti BiH mogu biti vjerodostojne da se postigne pismom namjera predviđeni nivo ušteda za 2009. i napravi projekcija za 2010. godinu.

On je napomenuo da je 2010. godina, godina u kojoj će se provoditi sistemski zakon koji će imati svoje materijalne reperkusije.

Špirić je ponovio da je u proteklom periodu nivo javne potrošnje bujao, te da MMF želi da zna koji će reformski zakoni biti provedeni naredne godine i koju finansijsku težinu nose.
On je napomenuo da je državni nivo jedini koji je ispunio obaveze prema MMF-u, te da razumije entitete jer je riječ o socijalno veoma osjetljivom pitanju.

Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda izjavio je novinarima nakon sastanka Fiskalnog savjeta da dijeli Špirićev optimizam.

"To znači da se poštuje struka, da politika neće imati uticaja i da ćemo donositi realne odluke", rekao je Bevanda.

Delegacija MMF-a, predvođena šefom misije Kostasom Kristuom, nalazi se u BiH od 3. novembra radi obavljanja prvog pregleda ispunjenih obaveza u skladu sa stendbaj - aranžmanom.

Kontrolom provođenja stendbaj - aranžmana sa BiH biće obuhvaćena makroekonomska situacija u BiH, stanje na računu, kao i provjera primjene politike i izvršenje budžeta za ovu i narednu godinu.