Zastupnički dom
75

Državni budžet za 2018. godinu usvojen u prvom čitanju

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovne za 2018. godine.

Budžet čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, a koji je izradilo Ministarstvo finansija BiH podržalo je 28 zastupnika, 11 je bilo protiv, a jedan suzdržan. Budžet za ovu godinu, da bi bio efektivan, mora biti usvojen i u drugom čitanju, a potom mora biti odobren i u Domu naroda.

Kolegij Zastupničkog doma PSBiH u sastavu Borjana Kriđto, Šefik Džaferović i Mladn Bosić predložio je da se danas obavi i amandmanska faza, nakon čega bi bila pauza zbog zasjedanje komisija nakon čega bi se Prijedlog budžeta mogao razmatrati i u drugom čitanju.

Zaključak je usvojen, a amandmanska faza trajat će do 17 sati nakon čega će Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH zasjedati i podnijeti izvještaj državnim parlamentarcima.

Podsjećamo, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu utvrđen je u ukupnom iznosu nešto nižem od dvije milijarde KM, pri čemu je za finansiranje institucija BiH predviđeno blizu 950 miliona KM, a za servisiranje vanjskog duga nešto više od milijardu KM.

Vijeće ministara BiH ranije je usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH s obzirom na to da nastavak 55. sjednice nije zakazan do kraja 2017. godine. Tokom privremenog finansiranja moguće je jedino servisiranje tekućih troškova, poput plaća i izmirivanja vanjskog duga, dok su sva kapitalna ulaganja na čekanju.