Inzko u Briselu
0

'Državne institucije u BiH se i dalje dovode u pitanje'

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
“Politička klima u Bosni i Hercegovini pogoršala se u posljednjih nekoliko mjeseci, a većina reformi stagnira”- rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas u Briselu tokom obraćanja Odboru za politička i sigurnosna pitanja (Odbor), ključnom organu EU za vanjsku politiku.

Nedostatak povjerenja i dijaloga među političkim liderima također je uticao na rad političkih institucija, uglavnom na državnom nivou. Inzko je istakao da je predsjedavajući Vijeća ministara blokirao imenovanje novog ministra sigurnosti i neosnovano ga vezao sa drugim imenovanjima; da je Parlament BiH usvojio tek nekolicinu zakona u posljednjih šest mjeseci; te da se državne institucije poput Elektroprenosa i dalje podrivaju i dovode u pitanje, što prije svega čini Republika Srpska, saopćeno je iz Pres ureda OHR-a.

Inzko je također obavijestio Odbor da vlasti u BiH od juna nisu uspjeli postići nikakav konkretan napredak u ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta za tranziciju OHR-a. U nastojanju da pomogne da se ispune preostali preduvjeti za tu tranziciju, visoki predstavnik je oformio tim koji trenutno radi na popisu državne imovine, koji će omogućiti da BiH donese odluku o podjeli utvrđene imovine. Inzko je rekao da je donio seriju tehničkih odluka u svjetlu okončanja supervizije u Brčkom.

S druge strane, Inzko je pozitivnim istaknuo određeni napredak postignut u ispunjavanju preostalih uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Također je pozdravio imenovanje novog direktora Direkcije za evropske integracije, koje bi trebalo unijeti novu energiju u napore koje ova zemlja ulaže sa ciljem integracije u EU.

Odbor za politička i sigurnosna pitanja je stalno tijelo Evropske unije, u kome se nalazi svih 27 zemalja članica EU. Ima glavnu ulogu u utvrđivanju vanjske i sigurnosne politike EU i pripremanju odgovora na krizne situacije.