Burno u pravosuđu
19

Državna tužiteljica tvrdi da joj je predsjednik Suda BiH prijetio; on negira i kaže da će objaviti poruke

N. V.
Foto: Sud BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Foto: Sud BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Vedrana Mijović je Kancelariju disciplinskog tužioca VSTV-a obavijestila o navodnim dešavanjima iz juna vezano za predsjednika Suda BiH Ranka Debevca prilikom čega tvrdi da joj je prijetio. Debevac negira tvrdnje i poručuje da će sve izaći na vidjelo.

Vedrana Mijović je državna tužiteljica koja istražuje anonimne prijave pristigle protiv Ranka Debevca. Ona tvrdi da joj je glavni sudija Suda BiH slao poruke u namjeri da je spriječi u istraživanju predmeta čiji je akter, kao i to da joj je preko prijatelja prijetio i tražio da ga prestane istraživati.

Mijović kaže da je prvu poruku dobila 11. juna 2020. godine, da ju je Debevec nakon toga pozvao 26. juna, a kada nije odgovorila na poziv kaže da je ponovo poslao poruku.

"Nakon što sam predmet uzela u rad i započela provjeru navoda iz prijave, Ranko Debevec mi je sa svog mobilnog telefona na moj mobilni telefon putem aplikacije "Signal" uputio poruke u namjeri da me spriječi u provjeri navoda iz anonimne prijave u kojoj ima svojstvo prijavljenog", tvrdnje su Mijović.

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine kategorično negira tvrdnje tužiteljice Mijović, kaže da su poruke koje joj je slao drugačije prirode, odnosno da joj je samo ukazivao na neke nezakonite postupke i da će poruke biti ubrzo i objavljene.

"Naravno da nije tačno. Ovo je samo još jedan pokušaj podmetanja i objavljivanja akata Tužilaštva BiH u politički orjentisanim medijima uz pokušaje moje diskreditacije. Ja sam njoj tada u toj poruci samo rekao da po mom mišljenju rade nezakonite stvari za koje treba sudska naredba. Objavit ću te poruke i neka svi cijene ima li tu bilo kakve prijetnje. Tu se samo ukazuje na očite nezakonitosti u postupanju i montaže u postupanju bez bilo kakve prijetnje", kazao je Debevec.

Predmet koji je formiran na osnovu anonimnih prijava protiv Debevca je formiran u aprilu, poruke je Debevec tužiteljici slao u junu, a s obzirom na to da se Mijović oglasila tek jučer, Debevec se pita zašto prijava dolazi tek sad.

"Ako sam joj prijetio i ako se plaši za svoju sigurnost zašto ona ovo nije ranije rekla, zašto to nije ranije prijavila Tužilaštvu. U najmanju ruku je smiješno da nakon tri mjeseca prijavljuje prijetnje", kazao je Debevec.

Tužiteljica Mijović je kazala i da joj je Debevec posredno preko kolega poručivao da ga prestane istraživati jer će u suprotnom snositi posljedice te da postoje njihove kolege koje o tome mogu posvjedočiti. Debevec pak kaže da postoje i oni koji mogu posvjedočiti da mu je upravo ona rekla kako je prijava protiv njega montirana i da je na sve "tjera" Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

"Zvala me više puta i poručivala preko kolega, kako je ta prijava montirana i bezveze. Sjedili smo skupa na pravosudnom ispitu i imali komunikaciju. Žalila se da glavna tužiteljica (Gordana Tadić) vrši pritisak na nju da to radi protiv mene", rekao je Debevec.

Dodaje i da je Gordana Tadić njemu slala prijeteće poruke zbog sudskih odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH u predmetu bivšeg šefa Kabineta tužilaštva BiH Hasana Plehe.

Debevec je najavio i da će podnijeti disciplinske prijave zbog nezakonitih radnji u prethodnom periodu.