Tematska sjednica
185

Državna tužiteljica Gordana Tadić: Nemojte misliti da uskoro neće biti predmeta visoke korupcije

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić žestoko je kritikovala državne parlamentarce na današnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH poručujući im: "Ko se posljednji smije - najslađe se smije".

Tadić je rekla da će biti oštrija od svojih kolega te da smatra kako tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije najidealnije rješenje jer se na dnevnom redu nalazi i stanje u VSTV-u BiH, ali i izvještaji Tužilaštva BiH.

Kako kaže, izvještaji Tužilaštva BiH trebali su biti razmatrani na redovnoj sjednici državnog organa zakonodavne vlasti ističući da ona ima priliku prvi put se obratiti zastupnicima u ovom sazivu te da Parlamentarna skupština BiH nije radila godinu, da se treba pitati ko je u to vrijeme dobijao plaće i naknade.

Ona je otvoreno kritikovala državne zastupnike pitajući da li uopće ima krivične odgovornosti za isplaćene plaće i naknade ili ako nema krivične odgovornosti da li bar ima moralne odgovornosti. Kako kaže, zajedno se mora raditi, ali je podjela vlasti jasna: izvršna, zakonodavna i sudska vlast.

Ukazala je i na neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH ističući da Parlamentarna skupština BiH ima brojne odluke koje nije ispoštovala.

"Ja vas pitam, koga goniti u toj situaciji? Ko je zadužen i ko je kriv? Formirali smo predmete i radit ćemo po predmetima", rekla je Tadić.

Ona je rekla da Tužilaštvo BiH neće podleći nikakvim pristicima, a zastupnicima je poručila da su mogli raspravljati o koronavirusu i da je ova tematska sjednica mogla sačekati. Ova njena rečenica izazvala je podsmijeh parlamentaraca.

"Smijite se vi, smijali ste se i za migrantsku krizu", kazala je Tadić dodajući da je zdravstvena situacija mnogo važnija te dodala: "Ima podsmijeha, ali vidjet ćemo, ko se posljednji smije - najslađe se smije".

Tražila je da se ocjenjuju sudije, što je izazvalo reakciju predsjednika Suda BiH. Istakla je da se ona ne dodvorava nikome, da ni sa jednim zastupnikom nije popila kafu te da moli da diskusija na današnjoj sjednici bude konstruktivna.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić najavila je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH optužnice u predmetima visoke korupcije.

U oštrom obraćanju državnim parlamentarcima Tadić se dotakla i predmeta visoke korupcije pitajući zastupnike znaju li uopće šta je visoka korupcija s obzirom na to da su i sami visoki politički funkcioneri.

"Nemojte misliti da u narednom periodu neće biti predmeta visoke korupcije. Bit će i s osuđujućim presudama. Stanje u zemlji nije dobro. Mnogi su problemi pred nama", rekla je Tadić.

Pohvalila je rad Odjela Tužilaštva BiH koji se bavi krivičnim djelima terorizma ističući kao problem curenje informacija, kao što je bio slučaj prilikom transporta bh. državljana koji su bili na ratištu u Siriji.

Istakla je da u oblasti korupcije mora biti bolje i da će stanje biti bolje pitajući šta je s drugim tužilaštvima u BiH, odnosno kantonalnim i entitetskim tužilaštvima, kao i tužilaštvom Brčko distrikta BiH.

Podržala je ideju uspostave Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine.