BiH
0

Državna kasa siromašnija za 40 miliona KM

Sarajevo-x.com
Vijeće ministara BiH jučer je utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora na bazi zaključaka Predsjedništva BiH i sugestija s prošle sjednice Vijeća ministara. Budžet bi prema tom Nacrtu trebao biti manji za pet miliona KM.

Vijeće ministara je do ovog smanjenja, prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića, došlo linearnim smanjenjem materijalnih troškova svih budžetskih korisnika za 2,7 posto. Tako, prema utvrđenom Nacrtu zakona, budžet za ovu godinu iznosi 1.186.357.560 KM i manji je za pet miliona KM u odnosu na ranije projektovani Nacrt budžeta.

Praktično je državna kasa siromašnija za dodatnih 35 miliona KM koliko će biti izdvojene za budžet sa jedinstvenog račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nacrt budžeta bit će upućen Predsjedništvu BiH na razmatranje, a ukoliko ga državno Predsjedništvo prihvati, Nacrt budžeta bit će proslijeđen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje.

Predsjedništvo BiH će već u utorak na zakazanoj sjednici razmatrati novi Nacrt državnog budžeta.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare govoreći o budžetu naglasio da nije moguće da se budžet donese u tekućoj godini za narednu godinu ukoliko Predsjedništvo, kao predlagač, dobije Nacrt pred katolički Božić, a to se desilo te je stoga utvrđivanje Nacrta budžeta za 2008. godinu došlo sa zakašnjenjem.