BiH
23

Državljanstvo BiH, Srbije i Hrvatske nije moguće kupiti

Anadolija
Nakon što su se pojavile vijesti da neke evropske zemlje kao što su Grčka, Portugal i Malta prodaju državljanstvo građanima trećih zemalja kako bi privukli što više bogatih investitora u jeku globalne ekonomske krize, novinari agencije Anadolija su istražili da li je moguće da strani državljani kupe državljanstvo neke od zemalja na zapadnom Balkanu.

Prema postojećim podacima diplomatskih izvora, na Balkanu je moguće kupiti državljanstvo samo u Makedoniji, dok ostale zemlje ne razmatraju takvu mogućnost i pored duboke ekonomske i privredne krize s kojom se suočavaju.

Naime, u decembru prošle godine Vlada Makedonije je saopćila da će ponuditi državljanstvo strancima koji investiraju više od 400.000 eura i zaposle najmanje 10 radnika u toj zemlji.

Cilj ove mjere je da olakša postupak dobijanja dozvole boravka stranim investitorima koji kupe nekretninu u Makedoniji ili investiraju u privredu. Mjera ne uključuje investitore u ugostiteljski i trgovinski sektor. Trenutno strani vlasnici nekretnina u Makedoniji mogu boraviti u zemlji na osnovu turističke vize tri mjeseca zaredom i ne više od šest mjeseci godišnje.

Sličan potez povukla je nedavno i Bugarska, koja je ponudila državljanstvo osobama trećih zemalja koji investiraju najmanje pola miliona eura, a gotovo iste mjere razmatrala je i Mađarska.

U ostalim balkanskim zemljama do državljanstva se može doći samo standardnim procedurama naturalizacije ili boravka u određenoj zemlji duži period vremena koji se kreće u prosjeku od pet do 10 godina.

Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH izjavila je da u BiH ne postoji pravna osnova kojom je moguće da državljani trećih zemalja kupe državljanstvo BiH.

“Ne postoji takva praksa u BiH. Postoje samo jasni propisi i zakon o državljanstvu koji definišu kako se stiče državljanstvo BiH. Tako da je nemoguće da strani državljanin dođe u BiH i kupi državljanstvo kao što je to praksa u nekim zemljama u svijetu. Do sada nismo imali takve prijedloge”, kazala je ona.

Podsjeća da su jasna pravila kako neko može doći do državljanstva BiH iako je posljednjih godina bilo određenih izmjena zakona.

“Potrebno je 13 godina ukupnog boravka u BiH da bi jedan strani državljanin stekao državljanstvo BiH, dok se državljanstvo može steći u putem naturalizacije i kada se radi o braku sa državljaninom BiH. Posljednjih godina učinjeni su napori da se olakša stjecanje državljanstva BiH osobama koje su nekada imale državljanstvo BiH, ali su ga izgubile tokom boravka van zemlje”, rekla je Rulj.

U Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, također, ne postoji pravna regulativa koja je definisala mogućnost kupovine državljanstva. Naime, prema zakonu o državljanstvu u ove tri balkanske zemlje strani državljani mogu steći državljanstvo samo putem naturalizacije ili dugogodišnjim boravkom u tim zemljama.

Inače, portal Quartz navodi da bogati ljudi iz strateških razloga iz zemalja sa velikim ekonomskim i političkim problemima mogu kupiti državljanstvo nekih drugih bogatih i razvijenih zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Austrije, te Malte.

Malta je jedna od posljednjih zemalja koja je saopćila da nudi državljanstvo svakome ko to može sebi priuštiti kako bi privukli investitore u malu, ali razvijenu evropsku zemlju. Parlament Malte prošli mjesec je odobrio prodaju malteškog državljanstva za 650.000 eura, odnosno 895.895 dolara državljanima trećih zemalja.

Prema istraživanju portala Quartz na osnovu podataka imigracijskih ureda u svijetu, najjeftinije državljanstvo može se kupiti u Dominikanskoj Republici gdje pasoš, odnosno državljanstvo te zemlje, za sve građane trećih zemalja košta 100.000 dolara. Slijedi ostrvo Saint Kitts u Karipskom moru, gdje se državljanstvo može kupiti za 250.000 dolara, dok u ekonomskom krizom pogođenoj Grčkoj državljanstvo košta 344.575 dolara.

Među zemljama u svijetu sa najjeftinijim državljanstvom nalazi se i Južni Kipar gdje državljanstvo košta 413.390 dolara, SAD 500.000 dolara, Portugal 689.150 dolara i Malta 895.895 dolara.

Prema istraživanju Quartza, prodaja državljanstva u Evropi je postala 'rastuća industrija', posebno nakon globalne ekonomske krize, jer mnoge zemlje očajno pokušavaju da privuku strani kapital.

Ipak, najskuplje državljanstvo u svijetu je u Austriji gdje je za pasoš te razvijene i dobrostojeće evropske zemlje potrebno izdvojiti 10 miliona dolara. Slijedi Australija gdje pasoš možete dobiti za 4,7 miliona dolara, u Singapuru za 2 miliona dolara, Velikoj Britaniji za 1.644.000 dolara, dok u Hong Kongu državljanstvo košta 1.289.810 dolara.