{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Državljanstva BiH se od 1992. godine odreklo više od 68.000 građana

17.10.2015. u 19:14
40
230
Državljanstva BiH se od 1992. godine odreklo više od 68.000 građana
40
Državljanstva BiH se od 1992. godine odreklo više od 68.000 građana
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od 1992. godine do danas više od 68.199 građana odreklo se državljanstva Bosne i Hercegovine i prihvatilo državljanstvo zemlje u kojoj borave, što nije konačan broj s obzirom na to da se ovaj trend nastavlja.
Tako se, prema podacima Ministarstva civilnih poslova, samo u ovoj godini bh. državljanstva odreklo 2.539 osoba.

"Najviše državljana BiH odreklo se državljanstva u korist Austrije i Njemačke, država koje su se u početku izjasnile da neće potpisati ugovor o dvojnom državljanstvu s našom zemljom", kaže pomoćnik ministra za državljanstvo i putne isprave u Ministarstvu civilnih poslova BiH Milan Zjajić.

Uvjerenje o državljanstvu
Uvjerenje o državljanstvu
Nakon Njemačke i Austrije najčešće se odricanje vrši radi državljanstva Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"Danska je u međuvremenu donijela novi zakon prema kojem ne traži odricanje", pojašnjava Zjajić.

Jedan od glavnih razloga što se toliko građana BiH do sada odreklo našeg državljanstva su sporne odredbe članova 17. i 39. Zakona o državljanstvu, prema kojima državljanin BiH koji uzme državljanstvo u zemlji s kojom BiH nema bilateralni ugovor automatski gubi bh. državljanstvo. Sporne odredbe se ne primjenjuju od 1. januara 2014.

Pa iako BiH već odavno ima potpisane sporazume o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom, evidentno je da se veliki broj naših građana odrekao bh. državljanstva da bi dobili državljanstvo Hrvatske, ali i Srbije.

Što se pak tiče Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Kanade, kada osoba aplicira za državljanstvo u ovim prekookeanskim državama, one ne traže prestanak prethodnog, ali također ne daju ni podatke o tome koliko je bh. građana dobilo njihovo državljanstvo, zbog svog zakona o zaštiti privatnosti.

Prema Zakonu o administrativnim taksama, taksa za odricanje od bh. državljanstva za sve države van područja bivše Jugoslavije iznosi 800 maraka po osobi, dok za odricanje od državljanstva BiH u korist neke od bivših jugoslavenskih republika iznosi 200 maraka.

Zbog nepostojanja baze podataka nisu poznati ni tačni podaci o spolnoj, starosnoj, nacionalnoj i profesionalnoj strukturi onih koji više nisu državljani naše zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: