BiH
40

Državljanstva BiH se od 1992. godine odreklo više od 68.000 građana

Piše: T. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od 1992. godine do danas više od 68.199 građana odreklo se državljanstva Bosne i Hercegovine i prihvatilo državljanstvo zemlje u kojoj borave, što nije konačan broj s obzirom na to da se ovaj trend nastavlja.

Tako se, prema podacima Ministarstva civilnih poslova, samo u ovoj godini bh. državljanstva odreklo 2.539 osoba.

"Najviše državljana BiH odreklo se državljanstva u korist Austrije i Njemačke, država koje su se u početku izjasnile da neće potpisati ugovor o dvojnom državljanstvu s našom zemljom", kaže pomoćnik ministra za državljanstvo i putne isprave u Ministarstvu civilnih poslova BiH Milan Zjajić.

Uvjerenje o državljanstvu
Uvjerenje o državljanstvu
Nakon Njemačke i Austrije najčešće se odricanje vrši radi državljanstva Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"Danska je u međuvremenu donijela novi zakon prema kojem ne traži odricanje", pojašnjava Zjajić.

Jedan od glavnih razloga što se toliko građana BiH do sada odreklo našeg državljanstva su sporne odredbe članova 17. i 39. Zakona o državljanstvu, prema kojima državljanin BiH koji uzme državljanstvo u zemlji s kojom BiH nema bilateralni ugovor automatski gubi bh. državljanstvo. Sporne odredbe se ne primjenjuju od 1. januara 2014.

Pa iako BiH već odavno ima potpisane sporazume o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom, evidentno je da se veliki broj naših građana odrekao bh. državljanstva da bi dobili državljanstvo Hrvatske, ali i Srbije.

Što se pak tiče Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Kanade, kada osoba aplicira za državljanstvo u ovim prekookeanskim državama, one ne traže prestanak prethodnog, ali također ne daju ni podatke o tome koliko je bh. građana dobilo njihovo državljanstvo, zbog svog zakona o zaštiti privatnosti.

Prema Zakonu o administrativnim taksama, taksa za odricanje od bh. državljanstva za sve države van područja bivše Jugoslavije iznosi 800 maraka po osobi, dok za odricanje od državljanstva BiH u korist neke od bivših jugoslavenskih republika iznosi 200 maraka.

Zbog nepostojanja baze podataka nisu poznati ni tačni podaci o spolnoj, starosnoj, nacionalnoj i profesionalnoj strukturi onih koji više nisu državljani naše zemlje.