{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Državljanin Srbije pokušao prokrijumčariti 2.000 kutija cigareta u BiH

1.7.2012. u 14:56
0
5
Državljanin Srbije pokušao prokrijumčariti 2.000 kutija cigareta u BiH
0
Državljanin Srbije pokušao prokrijumčariti 2.000 kutija cigareta u BiH
Zaplijenjena roba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla spriječili su nezakonit pokušaj uvoza 2.000 kutija cigareta u Bosnu i Hercegovinu.
Cigarete su bile obilježene akciznim markicama Kosova, a pronađene su u putničkom motornom vozilu, čiji je vlasnik državljanin Republike Srbije.

Prilikom vršenja naknadne kontrole prometa roba na putnom pravcu Šepak – Bijeljina, ovlašteni službenici UIO u saradnji sa službenicima Granične policije BiH zaustavili su pet kilometara iza graničnog prijelaza Šepak vozilo marke Jugo Koral 1.1, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije.

Prilikom detaljnog pregleda vozila  u istom je pronađena skrivena roba stranog porijekla. Radilo se o cigaretama sa akciznim markicama Kosova, i to Eva Slims 1.750 kutija, Ronhill Wihte 250 kutija. Cigarete su uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora unesene u carinsko područje BiH iz Republike Srbije.

Roba se nalazila skrivena u izmijenjenoj konstrukciji prednjih vrata, ispod zadnjeg sjedišta gdje je izvađena izolacija i odstranjen rezervar za gorivo kako bi se vozilo prilagodilo prenošenju robe, dok se jedan dio robe nalazio u krovu, gdje je izvađena izolacija i pomjeren tapacirung kako bi se dobilo što više prostora za robu.

O cijelom slučaju je prethodno bio obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, koji je dao instrukciju da se predmetna stvar procesuira pred nadležnim Osnovnim sudom u Bijeljini. Nadležni sud je pomenutog okrivio za prekršaj iz člana  7. Zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine, te izrekao zaštitnu mjeru privremenog oduzimanja pronađenih cigareta i automobila koji je korišten za prenos cigareta. 
 
"Napominjemo da je okrivljeni ujedno i povratnik u činjenju nezakonitih radnji. Protiv njega je Jedinica Granične policije Brčko, 09.05.2012. godine, Tužilaštvu BiH, podnijela izvještaj o počinjenom djelu "krijumčarenja" iz člana 214. Krivičnog zakona BiH (tada je privremeno oduzeto 3.012 kutija cigareta sa akciznim markicama R. Srbije i Kosova), kao i za krivično djelo "davanja dara i drugih oblika koristi" iz člana 218. Krivičnog zakona BiH. To je i bio razlog provođenja gore pomenute operativne akcije, s obzirom da su službenici Granične policije u Brčkom i službenici UIO raspolagali podacima da isto lice koristi više vozila kako bi vršilo prenos cigareta", stoji u saopćenju Uprave za indirektno oprezivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: