{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Državljanin Kine utajio 126 hiljada KM poreza

15.1.2015. u 10:55
0
9
Državljanin Kine utajio 126 hiljada KM poreza
0
Državljanin Kine utajio 126 hiljada KM poreza
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Lan Ganga, rođenog 16.08.1963. godine u Xinjiangu – NR Kina, nastanjenog u Srebreniku, državljanina NR Kine.
Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi se tereti da je, radeći kao saosnivač i zamjenik direktora bez ograničenja ovlaštenja u pravnom licu "Teng Yue International" d.o.o. Živinice, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, kao porezni obveznik, robu koju je prethodno uvezao iz NR Kine u svrhu daljnje preprodaje, prodao njemu poznatim kupcima za gotov novac, a koji promet nije prikazao u svojim poslovnim knjigama nego je istu robu prikazao kao da se i dalje nalazi na skladištu, iako je ista već bila prodata, a što je utvrđeno kao manjak popisom robe od strane inspektora Porezne uprave FBiH.

Prema navodima optužnice, optuženi u periodu od 24.01. do 10.10.2005. godine, na prodatu robu nije obračunao porez na promet proizvoda po stopi od 10%, niti je podnio prijave za obračun i plaćanje poreza u iznosu od 126.371,74 KM, za koji iznos je oštetio budžet BiH.

Optuženi se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, a iznos obaveze koja se izbjegava prelazi iznos od 50.000,00 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: