BiH
701

Državljanin Hrvatske koji je uhapšen zbog oštećenja skulpture "Nermine, dođi" pušten na slobodu

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Državljanin Republike Hrvatske koji je jučer uhapšen zbog sumnje u činjenje krivičnog djela, zbog oštećenja skulpture "Nermine, dođi" koja se nalazi u Velikom parku u centru Sarajeva, pušten je na slobodu.

Iz Tužilaštva KS je za Klix.ba potvrđeno da je postupajuća tužiteljica odlučila pustiti osumnjičenog i uhapšenog državljanina Republike Hrvatske jer je, nakon ispitivanja, zaključeno da uhapšeni nije imao namjeru oštetiti skulpturu.

Svjedoci su potvrdili da se uhapšeni državljanin Hrvatske želio fotografisati pored skulpture, a do oštećenja je došao slučajno. Tužilaštvo KS utvrdilo je da u ovom slučaju nema elemenata vandalizma.

U međuvremenu je porodica hrvatskog državljanina autoru i vlasniku skulpture Mensudu Keči namirila štetu.

Skulptura "Nermine, dođi" posvećena je ubijenima u srebreničkom genocidu, a otkrivena je u junu 2015. godine. Djelo je načinjeno od betona, armature, plastike i silikona, predstavlja jednu od najpotresnijih dokumentovanih trenutaka iz Srebrenice 1995. godine. U njemu otac Ramo Osmanović doziva sina Nermina da izađe iz šume jer su pripadnici velikosrpske jedinice tvrdili da im garantuju sigurnost.

Njihova tijela su u masovnoj grobnici pronađena 2008. godine.