Otkriveni na granici
0

Državljanin BiH prevozio kečap i pokušao prokrijumčariti četvero Kineza

A. Ku.
Foto: Granična policija BiH
Foto: Granična policija BiH
Državljanin BiH pokušao je prokrijumčariti državljane Narodne Republike Kine sakrivši ih u vozilo u kojem je prevozio kečap.

Danas je spriječeno krijumčarenje četvero državljana Kine na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška.

"Krijumčarenje je otkriveno prilikom kontrole teretnog motornog vozila marke Mercedes i priključnog vozila, nacionalnih oznaka Bosne i Hercegovine. Dvojica odraslih muškaraca i dvije odrasle ženske osobe skrivali su se u priključnom vozilu koje je prevozilo kečap iz BiH za zemlje Evropske unije, a otkriveni su prilikom detaljne kontrole na drugoj liniji graničnih provjera i korištenjem specijalističke opreme donirane od Vlade Češke Republike", naveli su iz Granične policije BiH.

Dodali su da je vozilom upravljao Ž.R., državljanin BiH te je o događaju obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH.

"Prema njegovom nalogu državljani NR Kine su saslušani u svojstvu svjedoka, dok je državljanin BiH lišen slobode i protiv istoga će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu. Državljani NR Kine su, u skladu sa Zakonom o strancima, prekršajno sankcionirani i uz Prijedlog za protjerivanje s teritorije BiH predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje", zaključuju iz Granične policije.