BiH
0

Državljani BiH se nisu obraćali za pomoć Ambasadi u Skoplju

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Državljani BiH u Makedoniji nisu se danas obraćali Ambasadi u Skoplju za pomoć, niti ima informacija da je iko od njih povrijeđen tokom današnjih sukoba u Kumanovu, rekao je Srni načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva inostranih poslova /MIP/ BiH Nebojša Regoje.

On kaže da, prema nezvaničnim informacijama, u Makedoniji trenutno boravi od 270 do 280 državljana BiH, napominjući da Ambasada BiH u Skoplju nije ovlaštena da prikuplja takve podatke, odnosno da nema informaciju koliko je njih uzelo makedonsko državljanstvo.

"U regionu Kumanova, prema informaciji kojom raspolaže ambasador BiH u Skoplju Zdravko Begović, nema građana BiH koji stalno borave u Makedoniji, ali se ne zna da li se neko nalazi na proputovanju ili u posjeti", rekao je Regoje.

On je naveo da je ambasador Begović otputovao u region Kumanova, gdje nastoji da ostvari kontakt sa organima sigurnosti i dođe do informacija da li eventualno ima građana BiH kojima je neophodna pomoć.

Na veb stranici Ambasade BiH u Skoplju upućen je poziv građanima BiH da se jave u slučaju potrebe za eventualnom pružanjem pomoći.

Regoje je istakao da će narednih dana Ambasada BiH u Skoplju i MIP BiH nastaviti da prate razvoj situacije u Makedoniji.

Makedonski mediji javljaju da je policijska akcija u Kumanovu završena, te da je grupa od oko 70 terorista savladana.

Grupa je dijelom eliminisana, a 27 terorista predalo se policiji, mašući bijelim čaršafima.

U akciji su poginula tri policajaca iz tetovskih sela Brvenica i Zubovce, dok je više od 20 policajaca i civila ranjeno.

Makedonska policija saopštila je ranije danas da je teroristička grupa došla u Kumanovo iz inostranstva i da je imala za cilj da napadne državne institucije.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je da su teroristi napali policiju bombama i snajperima i da su u Makedoniju ušli prije nekoliko dana.