OHR
0

Država mora da ima svoju imovinu

FENA
Glasnogovornica Ureda visokog predstavnika Ljiljana Radetić izjavila je da je stav OHR-a jasan o pitanju državne imovine BiH, a to je da bi država trebalo da posjeduje imovinu potrebnu za izvršavanje svojih nadležnosti.

Ona je danas u izjavi Feni istakla da politički lideri u BiH bi trebali da se angažiruju i postignu politički dogovor o pitanju državne imovine.

“Politički i lideri u vlastima u BiH bi trebali raditi zajedno na iznalaženju rješenja za ovo pitanje, ne samo zbog OHR-ove tranzicije u ured specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR), nego i zato da pokažu da je BiH sposobna da postigne saglasnost o jednom pitanju koje nije eksplicitno regulirano, ali je od ključne važnosti za funkcionalnost BiH”, pojasnila je Radetić.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) se usaglasio u februaru ove godine da je održivo rješenje raspodjele državne imovine jedan od pet ciljeva (uz dva uvjeta) koje BiH treba da postigne prije tranzicije OHR-a u EUSR.

U junu, upravni odbor PIC-a je uočio neuspjeh državnih i entitetskih vlasti da postignu sporazum, time prisiljavajući visokog predstavnika da opet produži zabranu raspolaganja državnom imovinom.