Memorandum
0

Država finansira zapošljavanje Roma

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Boško Tomić i direktor Zavoda za zapošljavanje Distrikta Brčko Mladenko Nenadić su danas u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju za implementaciju Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja za 2009. godinu.

Tim memorandumom je za rješavanje problema Roma u ovoj oblasti predviđeno 702.000 KM.

Ova sredstva bit će dodjeljena entitetskim zavodima, kao i Zavodu za zapošljavanje Distrikta Brčko, koji su dužni da izrade projekte zapošljavanja Roma u BiH.

Ministar Halilović je istakao da su prvi put u ovogodišnjem budžetu, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, osigurana tri miliona KM za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stambenog zbrinjavanja. Ovo je i jedan od načina borbe protiv siromaštva romske populacije, kao i njihovog isključivanja i diskriminacije.

Šarić je ukazao na činjenicu da su pripadnici romske populacije već uključeni u određene projekte zapošljavanja Zavoda, te da ova ustanova, potpisivanjem Memoranduma, želi da da dodatni doprinos rješavanju problema ove populacije.

On je, također, istakao da će pripadnici romske populacije aktivno učestvovati u kreiranju programa zapošljavanja Zavoda, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.