Doris Pack
0

Držati se podalje od nacionalističke retorike

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i zastupnica Evropskog parlamenta i predsjednica Komiteta za jugoistočnu Evropu Doris Pack usaglasili su se danas tokom razgovora u Banjoj Luci da je neophodna što brža implementacija dogovora iz Pruda.

Komentarišući to što taj sporazum ne podržava član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić, Pak je rekla “da nije vidjela nijednu stvar koja bi doprinijela boljem životu građana, a koju je podržao Silajdžić”.

Članica Evropskog parlamenta je naglasila i da je potrebno “držati se podalje” od nacionalističke retorike, jer ona ne pomaže nikome, kao ni ideološke rasprave i iluzije.

“Jedna stvar mora biti jasna - niko se ne može vratiti na period iza 1991. godine. Svi moraju biti svjesni toga, a naročito veliki lideri, od kojih su neki i direktno pregovarali u Dejtonu, da bi trebali da se fokusiraju kako nastaviti na bazi onoga što imamo i kako to popraviti”, rekla je Pack na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ponovivši da treba ubrzati reforme, Pak je dodala i da je potrebno početi razmišljati o reformi Ustava BiH na osnovu dogovora svih strana.

Članica Evropskog parlamenta je također istakla i da je neophodno da se imenuje direktor Direkcije za evropske integracije BiH nakon što je istekao mandat Osmanu Topčagiću, te izrazila nadu da će Vijeće ministara BiH uskoro riješiti problem imenovanja osobe koja bi trebala da bude "ekspert koji će dobro predstavljati BiH u evropskim institucijama".

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik podsjetio je da će u ime SNSD-a u ponedjeljak prisustvovati sastanku s liderima SDA i HDZ-a Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem kako bi dogovorili ubrzanu implementaciju ‘prudskog sporazuma’.

Dodik je uvjerio Pack da predstavnici RS-a ostaju privrženi tom sporazumu, ne traže njegove dopune ili izmjene, već žele da ga implementiraju.

Entitetski premijer je kazao i da je bitno da pažnja evropskih institucija i dalje bude usmjerena na RS i BiH, ali da to ne treba da znači nametanje novih reformi koje traže unutrašnju prekompoziciju, kao što je to bio slučaj s reformom policije o kojoj je raspravljano gotovo četiri godine.

“Treba da vidimo mekše zahtjeve za reformu i ubrzaniji put BiH u evropske integracije”, naveo je Dodik, koji još smatra i da nacionalistička retorika nije jedini problem i da je bitnije da se u BiH govori o bezviznom režimu, ekonomskim mjerama i drugim pitanjima na evropskom putu BiH.

On je zamolio Pack da urgira u evropskim institucijama kako bi se BiH uvela u bezvizni režim.

Posebna pažnja tokom sastanka bila je usmjerena na pitanja povratka i nekorektnog odnosa pojedinih načelnika općina u RS-u prema hrvatskim povratnicima.

Dodik je naveo da ne želi da vidi takvu neujednačenu praksu prema građanima u RS-u.

“U RS-u svi su građani jednaki, kao i njihovi problemi”, rekao je on pojasnivši da je bio problem oko elektrifikacije naselja u koja se vraćaju hrvatski povratnici.

Najavio je da će akcija na rješavanju tih problema biti pokrenuta i iz Vlade, da je važno da se nastavi podrška povratku, a ponovo je pozvao sve koji žele da se vrate da to i učine, jer im RS garantuje sigurnost.

Na sastanku je bio riječi i državnom budžetu, a Pack je apelovala na bh. parlamentrace da usvoje budžet, jer je on od značaja i za određene stvari koje naša zemlja treba da uradi na evropskom putu.

Ona je naglasila i da ljudi koji žele da se vrate u RS i BiH moraju „dobiti zeleno svjetlo”, te da je potrebno da načelnici općina budu načelnici svih građana koji imaju ista prava.