{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drvo koje je preživjelo bombardovanje Hirošime krasi park u Sarajevu

28.6.2014. u 10:54
84
77
Drvo koje je preživjelo bombardovanje Hirošime krasi park u Sarajevu
84
U Sarajevu je danas zasađeno drvo ginko, i to jedino koje je preživjelo atomsku bombu bačenu na Hirošimu. U prisustvu gradonačelnika prijateljskih gradova, drvo ginko su u Parku prijateljstva zasadili gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i generalni sekretar Asocijacije gradonačelnika za mir Yasuyoshi Komizo.
"Počastvovan sam što sam danas ovdje i što Gradu Sarajevu možemo predati drvo koje je preživjelo bombardovanje. Posebna je čast što baš danas sadimo drvo, na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, što je prilika da razmišljamo o prošlošću i da se nadamo mirnijoj i svjetlijoj budućnosti", rekao je Komizo.

Podsjetio je na katastrofu koja je zadesila Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, kada je ovaj grad bio sveden na pepeo i kada je 140.000 stanovnika izgubilo živote. Patnja preživjelih zbog radijacije se nastavlja i danas, a Asocijacija gradonačelnika za mir nastavlja surađivati sa građanima i nevladinim organizacijama kako bi se promovirale mjere za napuštanje nuklearnog oružja do 2020. godine.

"Sadnja ovog drveta je samo jedna od naših aktivnosti kojom želimo poslati poruku Hirošime u nadi da ćemo postići napuštanje korištenja nuklearnog oružja. Drvo-majka ovoj sadnici je bilo izloženo atomskoj bombi na udaljenosti od 1370 metara od epicentra. Zbog bljeska, drvo se nagnulo i djelimično izgorjelo zbog toplotnog zračenja. Bez obzira na to, drvo je nastavilo da raste i time poslalo poruku građanima za život i dugotrajni svjetski mir", dodao je Komizo i izrazio nadu da će u sarajevskom Parku prijateljstva stablo ginko bilobe biti pažljivo odgajano i da će poslužiti kao simbol mira za Sarajevo.

Gradonačelnik Komšić se zahvalio Japanu i Asocijaciji gradonačelnika za mir za drvo ginko, drvo koje predstavlja snagu života, biljka koja je pokazalo da je život snažniji od rata i od smrti.

"Mislim da je Sarajevo najbolje mjesto u Evropi gdje ovo drvo treba da se zasadi, jer je Sarajevo kroz stogodišnju povijest bilo razarano, ali ovaj lijepi grad ipak živi. Znamo da ovo drvo ima i karakter svetog drveta, opjevano je u poeziji, što samo pokazuje koliko je važno. Njegovat ćemo ga i spasiti. Nadamo se da će naša unučadi jednog dana dolaziti ovdje i odmarati se", rekao je Komšić i podsjetio da je Japan najveću ulagač u Bosnu i Hercegovinu.

Drvo ginko je zasađeno u okviru obilježavanja početka Prvog svjetskog rata i izložbe "Making Peace". Ginko drvo predstavlja simbol dugovječnosti, jedinstva suprotnosti, nosioca nade i nemjerljive prošlosti, kao i simbol ljubavi.

Yasuyoshi Komizo je u ime predsjednika Asocijacije gradonačelnika za mir, Matsui Kazumia, gradonačelniku Komšiću uručio donaciju za pomoć ugroženima u katastrofalnim poplavama u Sarajevu i izrazio saučešće žrtvama poplava, te se pridružio željama međunarodne zajednice za brzi oporavak zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: